Citroën sparkar Kris Meeke

Uppdaterad
Publicerad

Kris Meeke har fått sparken av sitt stall Citroën på grund av den våldsamma kraschen i Portugal förra helgen. Men det är inte Meeks avsked som skapar frågetecken utan snarare om han själv vetat om det.

”Om Citroën inte informerat Meeke om detta är det ett oacceptabelt beteende” säger SVT Sports expert Jonas Kruse.

Nordirländaren Meeke och hans kartläsare Paul Nagle kommer inte starta i Sardiniens VM-rally om två veckor eller någon av de återstående deltävlingarna på grund av ”överdrivet många krascher”, meddelade stallet idag.

SVT Sports motorexpert Jonas Kruse tycker att beslutet är riktigt.

”Tyvärr måste jag säga att beslutet är rätt. Meeke har fått många chanser och tålamodet, bristen på resultat och kostnaderna sätter till slut stopp”

Enligt teamchefen Pierre Budar var det av säkerhetsskäl som man valde att sparka Meeke. ”Detta var inte ett enkelt beslut eftersom det påverkar en förare och en kartläsare men det är baserat på säkerhetsproblem som jag som teamchef ansvarar för.” Säger han enligt WRC:s hemsida. Men det är inget Kruse tror på.

”Att orsaken är säkerhetsskäl som Pierre Budar säger tror jag inget på, det är bara en dålig ursäkt.”

”På grund av överdrivet många krascher, där några av dem var väldigt allvarliga och utsatte teamet för fara, väljer Citroën Racing att avsluta Kris Meeke och Paul Nagles deltagande i 2018 års WRC.” Skriver Citroën i ett pressmeddelande.

Meek själv tordes blivit väldigt förvånad över beslutet eftersom han kort innan meddelandet sändes ut, på sociala medier berättat att han ser fram emot resten av säsongen.

”Portugal är över nu, och vi ser verkligen fram emot Sardinien om ett par veckor.” Skrev Meeke, något som får Kruse att tro att kommunikationen inte skötts på ett bra sätt.

”Om Citroën inte informerat Meeke om detta är det ett oacceptabelt beteende. Jag tänker på att Meeke just innan detta besked gått ut på sociala medier och tackat Citroën för stödet och blickade framåt.”

Efter meddelandet har Meeke lagt ut en ny bild på sina sociala medier. ” Född till en Meeke.. Vi är alltid beredda att ta risker... Solen går upp även imorgon.. Tack för osten”

Insta

Östberg och Breen i Italien

Irländaren Craig Breen and norrmannen Mads Östberg kommer att köra för teamet i Italien och Citroën skriver att dom inom kort kommer meddela sin uppställning för resten av säsongen.

”Mads Östberg är mycket trolig ersättare för Meeke resten av säsongen, till att börja med. Han gjorde ett bra rally i Portugal, var snabbare än Meeke under lördagen när de startade bilarna efter varandra. Detta stressade Meeke, det vet jag efter att ha snackat med Östberg. Säkert en bidragande orsak till Kris misstag” säger Kruse.

Topp 10 i förarmästerskapet efter 6 deltävlingar av 13

1 T. Neuville 119

2 S. Ogier 100

3 O. Tanak 72

4 D. Sordo 58

5 E. Lappi 57

6 A. Mikkelsen 54

7 E. Evans 45

8 K. Meeke 43

9 J.M Latvala 31

10 C. Breen 26

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.