Tvåan Robert Dahlgren och vinnaren Fredrik Ekblom bubbelbattlar pallen efter race 3. Foto: TT Nyhetsbyrån

Ekblom tog revansch i sista racet

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Ekblom var frustrerad efter andra raka andraplatsen efter andra STCC-racet i premiären i Knutstorp. I tredje och sista racet fick han sin revansch. Ekblom körde hem heatsegern före dagens dubbelsegrare Robert Dahlgren.

Ekblom tog sin 35:e STCC-seger och tangerade därmed Janne ”Flash” Nilssons antal.  Upp till Rickard Göranssons 43 segrar är det dock en bit.

– Det var fantastiskt kul att få till en bra start. Farten i bilen har vi haft, vi har varit snabbast i varje lopp tror jag, sa Ekblom efteråt.

– Att få med sig en vinst av tre var lite i tunnast laget  för den farten vi hade. Men det handlar om starterna och det sa jag redan i går att få jag inte till starten så blir det svårt och det fick jag ju inte, sa Ekblom till SVT Sport.

Dahlgren: Sjukt kul

Robert Dahlgren var annars het på Ring Knutstorp. Han vann dagens två första race och blev tvåa i det sista.

–En fantastisk helg, sjukt kul, sa Dahlgren efter sin resultatrad etta, etta och tvåa.

I det andra racet höll han undan för en jagande Fredrik Ekblom som ganska snabbt tog sig upp på andraplatsen.  Ekblom fick dock aldrig chansen att sätta in stöten då en krash gjorde att sista fyra varven kördes under gul flagg.

– Jag tror Dahlgren blir svårslagen nu. Det här har han laddat och drömt om länge, säger SVT:s expert Jonas Kruse efter Dahlgrens drömstart på säsongen.

– Kul att han säger det. Har aldrig hört honom säga det, skrattar Dahlgren när han efter andra segern får höra om expertens ord.

– Men det känns sjukt bra, kommenterar han sin åkning hittills i dag.

En våldsam krash i andra racet gjorde att Dahlgren fick lite hjälp att hålla Ekblom bakom sig. Det var Reuben Kressner och Andreas Andersson som körde ihop, när Kressner inte såg Andersson som kom med högre fart till vänster om på innern. Bilarna hakade tag i varandra och styrde med hög fart ut i säkerhetsstängslet.

– Jag hade ju ätit ikapp hela tiden. Vi hade ju precis börjat fajtas lite och så blev det gul flagg, sa en tydligt besviken Ekblom efteråt.

Det blev även struligt i starten när andra racet inleddes på Knutstorp idag. Enda kvinnliga föraren  Mikaela Åhlin–Kottulinsky  var inblandad i en incident och tvingades avbryta. Samma sak hände henne i första racet. En mardrömstart minst sagt.

Dahlgren starkast i första racet

Illa för Mikaela Åhlin–Kottulinsky men desto bättre började dagen för Robert Dahlgren.  När säsongens första race i STCC släpptes iväg på Ring Knutstorp i Kågeröd, tre mil från Helsingborg, tog han, från sin tredje startposition, täten direkt och kunde sedan bevaka ledningen hela vägen in i mål.

Med sex varv kvar tog sig Fredrik Ekblom förbi Fredrik Blomstedt upp på andra plats och började jakten på Dahlgren. Varv för varv krympte försprånget, men gapet var för stort och Dahlgrens triumf var aldrig hotad.

Dahlgren och Ekblom följdes närmast av Daniel Haglöf, Fredrik Blomstedt och Tobias Brink över mållinjen. Men Daniel Haglöf straffades för en tveksam omkörning på sista varvet och flyttades ner en position.

Kruse tror på Dahlgren

Värre var det för Mikaela Åhlin–Kottulinsky och Peter ”Poker” Wallenberg. Efter en kollision och avåkning på första varvet var det slut innan det ens hade börjat.

SVT Sports expert Jonas Kruse har Dahlgren som stor favorit inför säsongen.

– Allting talar för honom, det är dags för honom att ta den efterlängtade titeln nu, säger Kruse.

STCC-tävlingar 2017

6 maj: Ring Knutstorp

20 maj: Alastaro (Finland)

17 juni: Solvalla

9 juli: Falkenberg

13 augusti: Gelleråsen, Karlskoga

3 september: Anderstorp

16 september: Mantorp

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.