Mattias Adielsson i Svenska Rallyt 2018. Foto: Arkiv TT

E-sport: Mästaren fick ge sig mot eliten i virtuellt rally

Uppdaterad
Publicerad

Flerfaldige svenska rallymästaren Mattias Adielsson har utmanat e-sportspecialisterna i SM-serien i virtuellt rally, men han fick till slut nöja sig med en fjärdeplats i sammandraget. Robin Jonsson, Kolsva, vann före klubbkompisen Daniel Johansson.

Robin Jansson, som har en andraplats i Dirt World series på meritlistan och tillhör den yppersta världseliten, infriade förväntningarna och blev därmed historisk som tidernas förste svenske mästare i virtuellt rally. Han vann fem av de sex deltävlingarna.

Av de etablerade rallyförarna är Mattias Adielsson den som lyckats bästa i virtuella tävlingar under coronauppehållet. Han hade chansen att ta sig upp på pallen inför den Svenska Rallyt, den sjätte och sista deltävlingen som avslutades idag.

– Jag var med efter sex sträckor, men sen försvann chansen, säger Adielsson, som till slut fick bryta, efter att ha satsat för hårt på att vinna en sträckseger.

– Om jag bara lyckats undvika punkteringen i Rally Nya Zeeland skulle det ha slutat på ett bättre sätt, men det har varit väldigt kul att köra virtuellt. Och jag är övertygad om att jag kommer att ha stor nytta av det här när jag sätter mig i vanlig bil igen, även om körstilen här skiljer sig lite från vanligt rally.

Hur skiljer det sig?

Specialisterna går in i svängarna hårt, vrider på ratten och hoppas att fästet finns där. Jag har försökt anpassa mig, men det sitter inte riktigt i min ryggmärg att köra så.

Du vann tidigare i år överraskande e-sportvarianten Barcelonas VM-deltävling. Varför har du lyckats så bra?

Jag har nog lagt ner alldeles för mycket tid på det på det här, säkert 500 timmar. Jag har kört två race i veckan och tränat inför dem. Men det är sån jag är, jag går all in när jag satsar på något.

Hur ser din rallyframtid ut nu?

Jag ska köra en jippotävling i Himmelstalund (Norrköping) 14 juni. I övrigt vet jag inte. Jag hoppas all idrott kommer igång igen så fort som möjligt. Men 2020 blir nog ett förlorat rallyår. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer