Efterlängtad dubbelseger för Ferrari i säsongspremiären

Uppdaterad
Publicerad

Ferrari är tillbaka.

Efter en lång tid utan en förstaplats lyckades Charles Leclerc och Carlos Sainz ta en dubbelseger i Bahrain.

– Jag är så glad, de två senaste åren har varit otroligt svåra för teamet, säger Leclerc.

Säsongspremiären i Formel 1 bjöd på en riktigt rafflande duell, i alla fall till en början. Den regerande världsmästaren Max Verstappen och Ferraris Charles Leclerc turades om att köra om varandra under inledningen av Bahrains GP och underhållningsvärdet var således på topp. Efter ett tag lyckades dock Leclerc rycka åt sig en lucka och loppet såg avgjort ut.

Men med tio varv kvar att åka gick Pierre Gaslys bil sönder och började brinna. Säkerhetsbilen kom ut och vips så var Leclercs försprång borta. De sista sju varven blev dock inte så spännande som man kanske hade kunnat hoppas. Verstappen låg visserligen strax där bakom Leclerc men var aldrig nära att ta sig förbi. I stället fick han problem med sin bil och blev i samband med det omkörd av både Carlos Sainz och Sergio Perez innan han valde att bryta med tre varv kvar. Och säg den olycka som kommer ensam, strax därefter fick Red Bull-polaren Perez sladd och tvingades utgå.

”Har inte varit enkelt”

Segern var Ferraris första sedan september 2019 då Ferrari vann tre lopp i följd. Först Leclerc i Belgien och Italien och sedan Sebastian Vettel i Singapore.

– Jag är så glad, de två senaste åren har varit otroligt svåra för teamet, men det här året startade på absolut bästa sätt: pole position, dubbelseger och det snabbaste varvet, vi kan inte önska oss något mer, säger Leclerc och fortsätter med att tacka Ferraris fans.

– Tack till alla som fortsatt stötta oss under de två sista åren, det har inte varit enkelt men det känns fantastiskt att vara tillbaka.

Bakom Ferrari lyckades Lewis Hamilton och George Russell plocka ett tredje- och ett fjärdepris för Mercedes. En bedrift med tanke på hur mycket det snackats inför säsongen om vilka problem de har med sin bil.

– Det var ett så svårt lopp för mig. Det här är det bästa resultatet vi kunde ha fått, säger Hamilton.

I skymundan gjorde Kevin Magnussen det riktigt bra. Den danske 29-åringen, som fick en ny chans i Haas-stallet när den ryske föraren Nikita Mazepin tvingades bort på grund av Rysslands invasion av Ukraina, lyckades ta sig i mål på en femteplats och plocka efterlängtade poäng för Haas som genomled hela förra säsongen utan att ta en enda pinne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.