Mattias Ekström världsmästare i rallycross

Uppdaterad
Publicerad

Efter 32 års väntan har Sverige åter fått en världsmästare i bilsport. Mattias Ekström kom näst sist i finalen på Estering men säkrade ändå VM-titeln i rallycross. Svenska lägret kunde även glädjas åt att unge talangen Kevin Eriksson slog till och tog sin första seger i VM-serien.

Mattias Ekström är Sveriges största multitalang genom tiderna i motorsport, inte bara i rallycross där han nu är bäst i världen.

Inför den näst sista deltävlingen på Estering utanför Hamburg hade Mattias Ekström allt i ett jättegrepp i. Han kunde ha säkrat titeln redan i semifinalen, men behövde finalen för att nå sitt mål. I finalen blev det bara en femteplats, men det räckte.

– Jag har en väldigt fin känsla just nu. Jag har drömt om det här, sa en rörd och tårögd Ekström till arrangörerna strax efter finalen.

Det var på 90-talet när den unge Mattias Ekström råkade testa gokart en regning dag som han blev fast i motorsport. På den vägen är det.

SVT:s expert Jonas Kruse är imponerad av VM-guldet:

– Jag blir lite tagen av stundens allvar. Det är stort utav Ekström, oerhört imponerande, säger SVT:s expert Jonas Kruse.

Stort försprång

Inför semifinalerna var Ekström hela 31 poäng före Johan Kristoffersson och 33 poäng före Petter Solberg. Den regerande mästaren Petter Solberg vann kvalet före Mattias Ekström, men hade bara en minimal chans att försvara titeln. Finalen blev en häftig uppgörelse mellan Solberg och uppstickaren Kevin Eriksson, men huvudpersonen var förstås ändå Ekström som tog karriärens första världsmästartitel i rallycross.

Sveriges senaste världsmästare i bilsport var Stig Blomqvist, i rally 1984.  38-årige Ekström kör en Audi och är till vardags stor stjärna i tyska DTM-serien.

Solberg imponerad av Eriksson

Unge Kevin Eriksson tog överraskande ledningen i finalen, med briljant omkörning i den första kurvan. Det blev en stentuff duell på slutet mellan honom och veteranen Petter Solberg, med Eriksson som knapp vinnare. Hans körning fick Solberg att ta till stora ord:

– Det där är riktig körning! Sådant respekterar jag. Det där var väldigt imponerande, sa Solberg strax efter loppet.

– Det finns knappt ord för det Kevin har gjort, berömde SVT:s expert Jonas Kruse.

1986 vann Kenneth Eriksson grupp A-titeln i rally, vilket är en lägre rallyklass, men ändå en officiell VM-titel.

Fakta: VM-ställningen i rallycross

1. Mattias Ekström (Sverige), Audi, 251 poäng.

2. Petter Solberg (Norge); Citröen, 221 poäng.

3. Johan Kristoffersson (Sverige), Volkswagen, 217 poäng.

Fotnot: En deltävling återstår men Ekström är redan klar världsmästare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.