Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Titelförsvarande Mikael Persson

Titelförsvararen redo att tackla utmanarna på Gotland: ”De får gärna fortsätta jaga”

Uppdaterad
Publicerad

Efter VM-silvret i enduro tar stjärnföraren Mikael Persson nu sikte på tredje raka GGN-segern. Ett kraftprov på över tre timmar där titelförsvaren kommer vara jagad.

– Det är självklart en bra känsla. Jag ser det positiva i det och känner att de får gärna fortsätta jaga, säger Persson till SVT Sport.

Persson har vunnit de två senaste upplagorna av Gotland Grand National och kommer till start som en av de starka förhandsfavoriterna.  Skulle han vinna på lördag så är han första förare sedan Pierre Alexandre ”Pela” Renet att vinna tävlingen tre år i rad. Fransmannen vann 2012-2014.

Mikael Persson besiktade banan under torsdagen och gillar vad han såg längs den utmanande bansträckningen över 2,2 mil.

– Ur mitt perspektiv ser det jättefint ut, knappt blött alls och de har gjort ett jättefint jobb med banan. Jag tror det kommer bli ett riktigt gasarace och det gillar jag, säger Persson till SVT Sport.

GGN är rejäl utmaning som kräver total fokus inte minst med tanke på tävlingens längd på drygt 3 timmars körtid och ett varierat underlag med en unik blandning av hal kalksten, terräng med vatten och lera och snabba stigar. Lägg därtill ett startfält med många förare i banan samtidigt.

– Det är så mycket som spelar in. Så man måste ha ett väldigt lugnt sinne, kunna ha mycket framförhållning, kunna tänka två tre steg före det som är just nu för att vara förberedd på alla tänkbara förutsättningar.

Elowson laddar för vinst

Det är ett högklassigt startfält med flertalet segerkandidater, en som definitiv inte ska räknas bort är Albin Elowson, årets guldmedaljör i både enduro SM och långloppsmästerskapet. Ifjol var Elowson tvåa på Gotland och 2018 vann han GGN.

– Det är som vanligt, jag laddar för vinst och känner mig redo.

Jag har varit här sedan i fredags och testat och känt på kalken och varit i miljön på ön. Jag har känt på kalkstenen och fått större förståelse för hur den beter sig, för det är väldigt speciellt det här går inte att köra någon annan stans än här, säger Elowson.

Fyrfaldiga GGN-segraren Kenneth Gundersen från Norge gör i år tävlingscomeback på ön och är sugen på en femte titel.

– Det är klart man är sugen på det, men det är många duktiga med i år så jag ska göra så bra jag kan. Jag tror det kommer bli ett snabbt race och extremt fysiskt krävande, så jag tror det är den som har kraft sista timmen som tar det här, säger Gundersen.

De tio senaste vinnarna i GGN

Herrar:

2012: Pierre-Alexandre Renet, Frankrike

2013: Pierre-Alexandre Renet, Frankrike

2014: Pierre-Alexandre Renet, Frankrike

2015: Josh Strang, Australien

2016: Kenneth Gundersen, Norge

2017: Kjetil Gundersen, Norge

2018: Albin Elowson, FMCK Skövde

2019: Filip Bengtsson, Vimmerby MS

2020: Mikael Persson, Karlskoga EK

2021: Mikael Persson, Karlskoga EK

Damer:

2012: Sandra Adriansson, FMCK Borås

2013: Katrine Rye-Holmboe, Aurskog Norge

2014: Frida Östlund, Karlskoga-Degerfors MK

2015: Emmily Smalsjö, Försvarsmakten EK

2016: Emmily Smalsjö, Försvarsmakten EK

2017: Martina Reimander, Försvarsmakten EK

2018: Hanna Berzelius, Linköping MS

2019: Hanna Berzelius, Linköping MS

2020: Matilda Ahlström, FMCK Skövde

2021: Matilda Huss, Uppsala MK. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.