Foto: Thomas Lindblom

Guldhjälten jagar fjärde SM-guldet med Smederna

Uppdaterad
Publicerad

2017, 2018 och 2019.

Alla tre gångerna har Pontus Aspgren varit en nyckelförare när Smederna vunnit SM-guld.

I kväll inleder han jakten på ett fjärde SM-guld med Eskilstunaklubben.

– Vi är supertaggade, säger Pontus Aspgren till SVT Sport.

Smederna hoppade av elitserien 2020, på grund av ekonomiska skäl.

För Pontus Aspgren innebar det att han var tvungen att byta klubb i ”elfte timmen” för att kunna säkra körning i Sverige.

Men bara några dagar senare blev Indianerna ny klubbadress, och Aspgren höll på att göra ny succé. Han bar laget till SM-final mot Masarna, som slutade med silver.

– Vi stod där i maj, och hade inget kontrakt när Smederna valde att inte köra. Det var jätteviktigt att jag kom till Indianerna. Jag hade en superbra säsong där. Vi gick hela vägen till final, och jag var nära att ta det fjärde raka guldet, säger Pontus Aspgren.

Nu är Smederna tillbaka och Aspgren är också åter i klubben efter sin korta utflykt till Kumla.

”Jobbat hårt i Smederna”

Och suget efter ett nytt SM-guld med Smederna är stort.

– Vi är supertaggade, speciellt när vi inte körde förra året. Vi ska göra allt vi kan för att vinna igen, säger Pontus Aspgren, som är en av lagets viktigaste förare i jakten på ny titel.

Vad är då hemligheten med Aspgren i laget, och mer eller mindre guldgaranti?

– Vi har jobbat hårt i Smederna. Och jag har fått lära mig mycket av Jerker Eriksson, som är en otroligt bra lagledare. Det är alltid lättare att vinna igen, när man gjort det en gång. Man vet vad som krävs. Det gäller att få ihop gruppen när det väl gäller, och det har vi verkligen lyckats med i Smederna.

En ”late bloomer”

Pontus Aspgren är 30 år, och har de senaste säsongerna etablerat sig som en av de bästa svenska förarna i ligan. Men vägen till toppen har inte varit spikrak.

– Jag är väl en lite av en ”late bloomer”, och har fått jobba hårt för att vara där jag är nu. Jag har åkt på mycket skador som hållit mig tillbaka, med nästan ett benbrott varje år. Men nu har jag fått vara hel i två år och utvecklats både som person och idrottsmänniska, säger Pontus Aspgren.

I kväll startar elitserien. För Aspgren väntar en speciell match mot moderklubben och de regerande svenska mästarna Masarna, i Avesta.

– Det är alltid lite hatkärlek att köra i Avesta. Men det ska bli kul, säger Pontus Aspgren inför premiären.

Så körs premiäromgången

Tisdag 1 juni:

Masarna (Avesta) – Smederna (Eskilstuna)

Dackarna (Målilla) – Västervik

Indianerna (Kumla) – Lejonen (Gislaved)

Torsdag 3 juni:

Vetlanda – Rospiggarna (Hallstavik)

* Piraterna (Motala) står över första omgången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.