Foto: TT Nyhetsbyrån

Räikkönen blåste Hamilton på guldfesten i Texas

Uppdaterad
Publicerad

Allt tydde på att Lewis Hamilton skulle bli världmästare för femte gången i USA:s GP i Texas. I stället tog finske Kimi Räikkönen sin första seger på fem år.

Nu lever VM i åtminstone en vecka till.

Lewis Hamilton har haft en strålande avslutning på årets form 1-säsong. Med fyra raka vinsten inför USA:s GP i Texas såg britten ut att säkra segern i den amerikanska staden – med tre lopp kvar på kalendern.

Stal showen

Men i stället blev det Kimi Räikkönen som stal showen framför den amerikanska storpubliken. Finländaren fick en perfekt start och Hamilton fick till slut nöja sig med en tredjeplacering bakom Räikkönen och nederländske Max Verstappen, vilket innebär att VM-fajten fortsätter i Mexiko om en vecka.

Britten hade chansen att säkra sin femte VM-titel i USA:s GP om han lyckades samla åtta poäng mer än Sebastian Vettel, som är den enda föraren som kan utmana Hamilton om titeln. Men Hamiltons tredjeplats var bara en placering bättre än tyskens fjärdeplats, vilket alltså inte räckte.

Vettel kolliderade

Vettel fick en tung start på tävlingen då han snurrade redan på det första varvet efter en kollision med Red Bulls Daniel Ricciardo. Ferrariföraren tappade till 15:e plats vilket gjorde vägen upp till Hamilton, som startade i pole position, längre.

I starten var det däremot Ferraris Kimi Räikkönen som var vassast – och han stod också som segrare före Max Verstappen.

– Det har varit en fantastisk helg, och jag fick en bra start. Däcken var inte av bästa kvalitet i slutet, men jag tror att det var samma för Verstappen. Jag försökte bara hålla däcken levande, säger finländaren i Viasats sändning.

USA:s GP:

1) Kimi Räikkönen, Ferrari

2) Max Verstappen, Red Bull

3) Lewis Hamilton, Mercedes

4) Sebastian Vettel, Ferrari

5) Valtteri Bottas, Mercedes

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.