Håkan ”Carla” Carlqvist på sin motorcykel. Foto: Bildbyrån

Kollegan Jörgen Nilsson: ”Han var en nationalhjälte”

Uppdaterad
Publicerad

– Han har betytt otroligt mycket för svensk motocross. Han var en nationalhjälte i samma kategori som Stenmark, Borg och Gunde Svan, säger förre förarkollegan och tvåfaldige VM-medaljören Jörgen Nilsson till SVT Sport, om Håkan Carlqvists bortgång.

Håkan Carlqvist var en stor förbild för en hel motornation under sin karriär. Både bland konkurrenter och fans. Beskedet om hans bortgång tas emot med stor sorg hos hans tidigare förarkollegor och vänner.

– Nej, nej, nej...det var fruktansvärt tråkigt att höra, säger Jörgen Nilsson till SVT Sport, som bland annat körde hem ett silver i lag-VM 1984 ihop med Håkan Carlqvist.

Jörgen Nilsson, själv en av de bästa svenska motocrossförarna genom tiderna, berättar om en personlighet och idrottsman som var dynamisk i sin sport under sin karriär.

– Han var en otrolig personlighet och tävlingsmänniska. Med sina resultat och sin personlighet gjorde han crossen otroligt uppmärksammad i Sverige under sin karriär, säger Jörgen Nilsson.

– Som förare hade han en helt otrolig tävlingsinstinkt. Ett jävlaranamma som ingen annan. Det karaktäriserade honom. Jag hade förmånen att få tävla med och mot honom många gånger. Det var en fantastisk idrottsman, fortsätter Jörgen Nilsson.

”Oerhört tuff mot sig själv”

Torsten Hallman, fyrfaldig väldsmästare i motocross, och den som var generalagentur för Yamaha när Håkan Carlqvist blev världsmästare 1983, på just en Yamaha 500 cc, säger så här till SVT Sport.

– Det är tufft att höra om Håkans bortgång, det är en genuin krigare som har lämnat oss, säger Torsten Hallman till SVT Sport.

– Han var oerhört tufft mot sig själv under tävlingsperioden, och det priset fick han betala efter karriären. Han kunde ta ut sig själv utöver vad kroppen egentligen tål. Han har betytt jättemycket för sporten, där han var en av de bästa i världen, säger Torsten Hallman.

Gratulerades av Carlqvist efter guldet

Marcus Hansson är Sveriges senaste världsmästare i motocross, när han vann VM-guldet på 500 cc 1994. För Hansson, född 1969, var ”Carla” en av han största idoler i tonåren men också som rådgivare när hans egen karriär tog fart.

– Jag blev chockad när jag hörde om hans bortgång, jag trodde inte att det var så illa, och det är alldeles för tidigt att gå bort vid 63 års ålder. Han var en legend inom crossen, säger Marcus Hansson till SVT Sport.

– Han hjälpte mig en del när jag var i 20-årsåldern. Bland annat lärde han mig att åka på internationella banor och var väldigt duktig på att ställa in motorer och fjädring. Men framförallt var han en jäkla bra kille, säger han vidare.

Håkan Carlqvists betydelse för svensk motorsport och motocross i synnerhet på 1970- och 80-talet är enormt stor tycker Marcus Hansson.

– På den tiden när motorcyklarna utvecklades mycket var han med och tog fram nya bitar, som betydde mycket för många. Men jag tycker egentligen att han fick vara med alldeles för lite, han kunde ha hjälpt så många mer med sin kunskap, det togs inte riktigt till vara på, säger Hansson, som minns att han gratulerades av Håkan Carlqvist när han säkrade sin egen VM-titel i Tyskland 1994.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.