Historisk seger för Felix Rosenqvist. Foto: TT Nyhetsbyrå/Viasat

Historisk seger för Felix Rosenqvist

Uppdaterad
Publicerad

Felix Rosenqvist tog en historisk första seger Indycarserien i kvällens lopp i Elkhart Lake, Wisconsin.

Detta efter stor dramatik där Rosenqvist avgjorde på det näst sista varvet.

Värnamoföraren kom ikapp ledaren Patricio O´Ward. Mexikanen, som stod i pole position, stretade emot och utmanade, men svensken lyckades ta sig förbi och höll undan till seger.

Rosenqvist hade en perfekt strategi och knäckte mexikanen med fräschare däck.

– Fantastiskt kul att ta första segern här på Road America efter en tuff start på säsongen. Det är det här jag har kämpat för så himla länge nu, säger han till SVT Sport.

Rosenqvists triumf var den första svenska segern i Indycar sedan Kenny Bräck vann i Mexiko 2002 för samma stall. Och lägaren Chip Ganassi var först fram till Felix och gratulerade.

Redan i gårdagens lopp visade 28-åringen att han hade något stort på gång. Men bilen misstände och Felix tappade till 18:e man.

Bräck: ”Hade väntat mig det”

I kväll föll alla bitar på plats för Rosenqvist. Efter att ha kvalat som sjua blev han den andre svensken efter Kenny Bräck att vinna ett lopp i Indycar.

– Det var ett grymt race och det känns fantastiskt kul för killarna i teamet som också förtjänar det här. Förhoppningsvis blir det många fler segrar, säger han till SVT Sport.

Segern förde upp Rosenqvist från 18:e till åttonde plats i sammandraget.

Bräck som vann klassikern Indy 500 1999 och nådde stora framgångar under sina år i USA satt på ett flyg och missade Rosenqvists segerlopp.

– Jag hade väntat mig att Felix skulle kunna vinna i år. Jag tror han kan få mer självförtroende. Det är alltid svårt vinna första segern. Men sen vet man vad som krävs och då blir det ett hinder mindre, säger Bräck till SVT Sport.

Marcus Ericsson fyra

Stallkamraten Marcus Ericsson kompletterade den härliga blågula kvällen på Road America med att bli fyra.

Återigen hade Marcus ett tungt kval och fick starta från 16.e rutan. Men Kumlaföraren var en av de snabbaste på banan och svarade för en imponerande uppkörning.

– Vi gjorde ett riktigt bra lopp. Skönt efter missen i går, säger Marcus som då hade en sjundeplats på sista varvet men tappade bilen och slutade tia.

I sammandraget klättrade Ericsson från tionde till sjätte plats.

För svenskarnas stallkamrat Scott Dixon sprack drömmen tidigt om en fjärde raka seger. Nyzeeländaren fick nöja sig med att bli 12:a efter en jobbig kväll. Men trots detta full pott för stall Chip Ganassi Racing efter Felix Rosenqvists första fullträff i serien.

Kommande helg blir det dubbla race på ovalen i Iowa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.