Historiska segraren i STCC diskas

Uppdaterad
Publicerad

Mikaela Åhlin-Kottulinsky blev första kvinna någonsin att vinna ett STCC-lopp när hon vann söndagens andra race på Gelleråsen utanför Karlskoga.

Vid 19-tiden kom beskedet att hon diskas.

– Våra tekniker har undersökt avgassystemet på bilarna och de fann att de inte var enligt reglementet, därför har de uteslutits, säger tävlingsledaren Börje Blomén.

Efter lördagens tragiska olycka med dödlig utgång genomfördes alltså helgens STCC-tävling. Men med betydligt mer dämpad inramning än vanligt.

För Åhlin-Kottulinsky, en 25-åring bosatt i Stockholm, blev det en minnesvärd helg. Hon tvingades bryta det första loppet på grund av en trasig drivaxel men kom tillbaka och tog revansch med besked.

Hon segrade i race 2 och skrev därmed historia – men vid 19-tiden på söndagskvällen meddelade STCC att hon diskas.

STCC:s tävlingsledare Börje Blomén uttalar sig om varför:

– Våra tekniker har undersökt avgassystemet på bilarna och de fann att de inte var enligt reglementet, därför har de uteslutits. PWR Racing har bett om att få beslutet vidare undersökt av Svenska Bilsportsförbundets Disciplinnämnd och ett beslut därifrån bör komma inom någon vecka.

Åhlin-Kottulinskys team överklagar

I ett mejl till SVT Sport skriver Åhlin-Kottulinskys team PWR Racing följande:

”Teamet har överklagat beslutet och kommer att föra ärendet vidare hos Svenska Bilsportförbundet. Teamet har vidare varit i kontakt med både CUPRA Racing (som bygger CUPRA TCR, Volkswagen Golf GTI och Audi RS3 LMS) och tekniskt ansvarige i TCR-organisationen som bekräftar att teamets specifikation på avgassystem används på bilar i flera TCR-mästerskap runt om i världen, beroende på vilka ljudkrav som gäller i landet där tävlingen hålls.

Teamets bilar klarar utan vidare ljudkraven som gäller på svenska banor med den specifikation av avgassystem som använts på Gelleråsen.”

Mikaela Åhlin-Kottulinsky låter sig inte knäckas av diskningen utan säger till SVT Sport att hon kommer fira ändå.

Kristoffersson i mästerskapsledning

Söndagens första race vanns av Daniel Haglöf, Philip Morin var tvåa före Johan Kristoffersson på tredjeplats.

Kristoffersson tredjeplats förvandlades senare till hans första seger för säsongen, efter att både Haglöf och Morin diskvalificerats pga. Att alla PWR Racings bilar använt ett avgassystem som inte överensstämmer med reglementet. Beslutet kring diskvalificeringarna i första racet meddelades långt innan diskningen i race två. Teamet har överklagat beslutet om diskvalificeringen.

Johan Kristoffersson leder nu mästerskapet på 123 poäng medan Robert Dahlgren är tvåa på 122 poäng och Andreas Wernersson trea på 113 poäng.

Två deltävlingar återstår, Rudskogen i Norge och finalen på Mantorp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.