Mikaela Åhlin-Kottulinsky. Foto: Bildbyrån

Historiska tvåan: ”Inga konstigheter längre”

Uppdaterad
Publicerad

Mikaela Åhlin-Kottulinsky, 28, fortsätter att bryta ny mark inom motorsport.

I helgen blev hon historisk som första kvinna att sluta på medaljplats i STCC-mästerskapet när hon blev totaltvåa.

– Det är stort för egen del att bli historisk och att kunna visa tjejer att det inte är någon skillnad på att vara kvinna eller man inom motorsport, säger hon till SVT Sport.

Historisk har Mikaela Åhlin-Kottulinsky blivit förr. 2018 blev hon första kvinna att vinna ett STCC-lopp när hon segrade på Gelleråsen. Utvecklingen har gått framåt sedan dess och i år har hon haft något hon inte har haft tidigare: en bättre kontinuitet.

Något som ledde till en andraplats i STCC-mästerskapet.

– Jag rankar det här som det största i min karriär. 2018 när jag vann ett race som fösta kvinna var det jättestort och jag var jätteglad, men den säsongen var det jättemycket berg- och dalbana i resultaten. Den här kontinuiteten jag har haft i år har varit det stabilaste jag någonsin har haft. Hittills är det det största, sen är min dröm och mitt mål att vinna STCC totalt, säger hon.

”Närmare än tidigare”

Att hon är nära totalsegern råder det ingen tvekan om. En stabil grund finns att stå på och nu gäller det att få resterande småbitar att falla på plats.

– Om det blir nästa år eller om några år, det vet man inte. Det är mycket som ska falla på plats. Men jag är helt klart mycket närmare nu än vad jag någonsin har varit.

Du är historisk som första kvinna att sluta topp tre i STCC, hur känns det?

– Helt ärligt tänkte jag inte ens först på att det ar historiskt. Det är fint dit vi har kommit nu, motorsport är en av få sporter där kvinnor och män tävlar mot varandra och det känns som att vi är på ett ställe där det inte är några konstigheter att jag som kvinna är med i toppen, vinner race och är på pallen i mästerskapet.

Upplever större intresse

Under sin karriär upplever hon att det har blivit ett större intresse för racing bland unga tjejer.

– Som nu senast på Knutstorp är det jättemycket kul med publik. Det är många unga som kommer fram, många tjejer som vill ha autografer och prata och har stenkoll på vem man är, säger hon.

Att vara en förebild och inspirera unga är viktigt för Åhlin-Kottulinsky. Och hon verkar åtminstone ha inspirerat en ung tjej att vilja satsa på en karriär inom motorsport.

– Det var någon tjej som ropade ”pappa, pappa, jag vill blir racingförare när jag blir stor”. Det är jättefint att höra sådana saker.

ARKIV: Dahlgren säkrade titel i näst sista tävlingen (3 okt 2021)

Mikaela Åhlin-Kottulinsky

Ålder: 28 år

Bor: Göteborg

Gör: Racingförare

Säsongen 2021: Tvåa i STCC-mästerskapet med 259 poäng, 91 bakom totalsegraren Robert Dahlgren. Kör även elbilsserien Extreme E där nästa tävling är på Sardinien 23-24 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.