Foto: WRC MotorsportVisa alla (5)
Visa alla (5)

Högdramatiskt VM-rally i Portugal

Publicerad

Det har varit en högdramatisk dag i det portugisiska VM-rallyt där flera av WRC-förarna tvingats bryta, däribland VM-ledande Sébastien Ogier och VM-trean Ott Tänak.

– Det är ett osannolikt drama vi bevittnar med avåkningar, trasiga bilar och däckproblem. Den stora vinnaren just nu är Thierry Neuville då båda toppkonkurrenterna i VM-tabellen fick sina segerchanser spolierade idag, säger SVT Sports expert Jonas Kruse.

Efter nio körda sträckor är Thierry Neuville i ledning. Belgaren som låg tvåa i VM-totalen inför denna sjätte VM-deltävling har ett försprång på 17,7 sekunder till Elfyn Evans. Neuvilles teamkamrat Dani Sordo är trea, 6,6 sekunder bakom Evans.

– Vi förväntade oss inte att vara i ledningen, men att nu vara i ledning redan med försprång på 17,7 sekunder är en ganska bra marginal. Men rallyt är fortfarande långt och det kommer att vara tufft i morgon så vi måste verkligen hålla oss väldigt fokuserade, säger Neuville till SVT Sport.

”Nu har han världens läge”

SVT Sports expert Jonas Kruse är på plats i Portugal och har under dagen följt Neuville längs sträckorna och imponeras.

– Det har varit oerhört roligt att se honom. Han har attackerat hårt men kört smart. Nu har han världens läge att ta över VM-ledningen men nu måste smartheten styra. En andra plats räcker då troligen Ogier enbart kommer få några få poäng. Bilen måste i mål, den här chansen får han inte missa om han vill utmana om VM-titeln, säger Kruse och tillägger samtidigt…

– Turen måste samtidigt finnas där bland spår och sten.

Drama direkt

Ott Tänak var en av förhandsfavoriterna efter segern senast i Argentina. Men estländaren som vann superspecialen igår fick en mardrömsstart idag och blev stående på den inledande sträckan, SS2, Viana do Castelo.Tänak körde på en sten körde vidare men efter 6,7 km tvingades han stanna bilen, första rapporterna talade om trasig kylare. Senare meddelade teamet att bilen ej gick att reparera och Tänaks rally är över.

– Troligen har kylproblem orsakat överhettad motor. Otroligt tråkigt för VM och Ott Tänak som är i högform och hade slagläge på att utmana om titeln vid en framskjuten placering här, säger expert Kruse.

Problemfylld eftermiddag

Tänak var långt ifrån ensam om att ha problem under dagen, hans teamkollega Jari-Matti Latvala fick tidigt problem med fjädringen och tvingades bryta men startar om i morgon.

De relativt höga hastigheterna kombinerat med de sandiga, spåriga sträckorna med lösa stenar på vägen gick verkligen hårt åt på såväl bilar som däck under eftermiddagen. Vilket gav ordentliga omkastningar i resultatlistan.

Ogier in i träddunge

Sébastien Ogier som startade först och därmed ”sopade” vägen låg fyra efter förmiddagens tre sträckor bara 7,3 sekunder bakom ledande Dani Sordo, ett spännande utgångsläge inför eftermiddagen. Den regerande världsmästaren och vinnare här ifjol fick sen tyvärr ett abrupt slut på fredagens tävlande. På sträcka fem körde fransmannen på något, troligtvis en sten, efter 17 km och bilen styrde ej i den efterföljande kurvan och Ogier körde av in bland trädan.

Tillsammans med kartläsaren Julien Ingrassia konstaterade Ogier direkt att bilen ej kunde köras vidare. På ombordbilderna syntes tydligt hans frustration och Ogier försökte aldrig ens starta om bilen.

Även Andreas Mikkelsen och Hayden Paddon tvingades bryta under eftermiddagen. Mikkelsen hade bland annat servoproblem medan Hayden Paddon kraschade på SS7. Nya Zeeländaren togs sjukhus för en kontroll och meddelade själv via sociala medier på kvällen:

– Jag gjorde ett litet misstag när jag försökte undvika en stenbumling och vi gick brett och körde i diket. Jag är ledsen för mitt team och alla fans, skriver Paddon som efter kraschen rapporteras må OK. Eftersom det var en rejäl krasch så hålls Paddon ändå kvar på sjukhus över natten för observation.

Meeke körde utan däck

Kris Meeke var länge med och fajtades i toppen med i toppen men däckproblem under fredagseftermiddagen gjorde att han tappade tid. Meeke körde de sista två sträckorna med däck på bara tre hjul, vänsterbak gick enbart på fälgen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer