Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jamie Chadwick om att vara ensam tjej i Formel-1: ”Skrämmande miljö” Foto: TT/SVT Sport

Hon vill bli första kvinnan i formel 1 på 50 år – möt racingstjärnan Jamie Chadwick

Uppdaterad
Publicerad

Jamie Chadwick dominerade det kvinnliga formelbilsmästerskapet W series i tre säsonger. Nu flyttar hon västerut och siktar på Indycar som ett delmål mot den stora drömmen – att bli den första kvinnliga formel 1-föraren sedan mitten av 1970-talet.

– Det jag alltid har fått höra är att ”hon är snabb för att vara tjej”. Jag tror att vi måste ändra det synsättet och sättet som man historiskt har sett på kvinnor i motorsporten, säger hon när SVT Sport träffar henne i London. 

2019 vann Jamie Chadwick premiärsäsongen av det helt kvinnliga formelbilsmästerskapet W series och belönades under säsongen med en plats som testförare för F1-stallet Williams.

Sedan dess har hon bland annat vunnit W series två gånger till och debuterat i Race of Champions. I år är hon inbjuden till årliga motortävlingen i Pite Havsbad för andra året i rad.

– Jag vill definitivt prestera bättre än förra året. Snö och is är inte riktigt vår värld så det är mycket som är nytt. Jag hade kört lite offroad-rally innan men snö och is känns fortfarande nytt för mig.

I lagtävlingen slog hon dubble F1-världsmästaren Mika Häkkinen och i den individuella tävlingen vann hon mot dåvarande F1-föraren Mick Schumacher. Men båda tävlingsdagarna tog slut i snövallen för 24-åringen.

– Nu vet jag vad jag kan förvänta mig och förhoppningsvis kan jag göra bättre ifrån mig i år, säger hon.

Vägen till formel 1 är lång

Men den stora drömmen, att bli första kvinna att tävla i formel 1 sedan Lella Lombardi körde sitt sista lopp 1976, är fortfarande långt borta.

F1-ordföranden Stefano Domenicali uttalade sig i fjol i ämnet och tror inte på en kvinnlig f1-förare de närmsta fem åren.

Framtiden för W series är också oviss. Det ekonomiska stödet finns inte i nuläget.

För Jamie väntar ändå nästa kapitel. Från och med den här säsongen kör hon för Andretti i den omdöpta supportserien till Indycar, Indy NXT. Målet är givetvis att så småningom ta en plats i Indycar.

– Jag vill fortsätta utvecklas och ta kliv inom sporten. Mitt slutgiltiga mål är fortfarande formel 1 men samtidigt har jag varit sugen på Indycar. Med den här platsen som jag har fått nu så känns det närmare än tidigare, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.