Felix Rosenqvist gör tummen upp framför sin simulator. Foto: Twitter

Felix Rosenqvist tvåa när Indycar-stjärnorna tävlade virtuellt

Uppdaterad
Publicerad

Indycar-stjärnorna ville bjuda fansen på underhållning.

Då tävlade de virtuellt i så kallad ”iRacing” där Felix Rosenqvist slutade tvåa.

– Det är vår plikt som atleter att kunna bjuda på någon slags show för folk som vill se någonting, säger Rosenqvist till SVT Sport.

För att erbjuda fansen innehåll valde stjärnorna, som sitter hemma i karantän, att tävla virtuellt via simulatorer samtidigt som fansen kunde följa direktsändningen hemifrån. Det var det första av totalt sex planerade lopp framöver.

– Det är många människor som inte har någonting alls att se fram emot just nu. Det går exempelvis inte att sätta upp några mål när man inte vet hur framtiden ser ut. Därför är det viktigt att kunna bjuda på någonting.

De körde på den legendariska Watkins Glen-banan och efter 45 varv stod amerikanen Sage Karam som segrare före Felix Rosenqvist och Will Power. Rosenqvist har aldrig kört på banan i verkligheten men fick nu göra sin debut virtuellt.

– Man kom nästan in i den riktiga känslan. Man såg förarnas namn, man låg och jagade och pressade för hundradelar. Man fick nästan som en deja vu-känsla.

Marcus Ericsson slutade på 18:e plats.

”Det där gick inte riktigt som planerat. Jag kraschade och min internet-uppkoppling bröts på grund av åskan. Det finns mycket kvar att lära kring den här formen av racing, men jag kommer att träna vidare och göra ett nytt försök nästa vecka”, skriver Ericsson på Twitter.

Skruv lossnade på Ikea-stol

Ericsson var inte den enda föraren som hade problem. Conor Daly, som slutade på tionde plats, skriver på Twitter:

”Det lossnade en skruv på Ikea-stolen jag satt på och pappkartongen som höll uppe mina pedaler kollapsade”.

Ställdes in med kort varsel

Organisationen Nascar lanserade sin iRacing-serie förra veckan och lockade då nästan en miljon tittare.

Indycar-premiären som skulle ha körts i Florida för två veckor sedan ställdes in med bara 48 timmars varsel med anledning av coronaviruset.

– Många av oss förare har inte så mycket att göra just nu och alla runt Indycar är riktiga tävlingsmänniskor. Så jag tror att det kommer läggas ner många timmars träning inför nästa tävling som är nästa helg.

Fransmannen Simon Pagenaud visar upp sin ”förarhytt”. Foto: Twitter

Se klippet ovan.

SLUTRESULTAT

1) Sage Karam

2) Felix Rosenqvist

3) Will Power

4) Scott McLaughlin

5) Oliver Askew

6) Simon Pagenaud

7) Josef Newgarden

8) Santino Ferrucci

9) Kyle Kirkwood

10) Conor Daly

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.