Jonas Kruse. Foto: Bildbyrån

Kruse om Solbergs framtid: ”Viktigt för rallysporten i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports expert Jonas Kruse gläds åt beskedet att Oliver Solberg nästa år kör tredjebilen för Hyundai i den högsta klassen WRC.

– Det visar att teamet verkligen tror på Solberg. Långsiktiga planen har varit inriktad på WRC, men att han får beskedet nu, efter en säsong fylld av en del motgångar, känns extra bra. Jag tror också att det är viktigt för Olivers arbetsro framåt.

Att den 20-årige svensken får en nyckelroll som fabriksförare i ett av världens främsta rallyteam i WRC, sportens finrum, hoppas Kruse även ska ge ”ringar på vattnet” nationellt.

 – Herregud vad vi i Sverige längtat efter detta. Detta är inte bara viktigt för Oliver Solberg utan också för rallysporten i Sverige i stort. Att vi har en svensk stjärna i den högsta klassen i VM, det ökar intresset för rallysporten. Det inspirerar även kommande generationer, detta visar att det är möjligt att nå toppen, säger Kruse.

”Kombination av erfarenhet och ungdom”

Andrea Adamo tog över som teamchef i Hyundai 2019 och har sedan dess bland annat vunnit märkes-VM två gånger med teamet. Craig Breen har de senaste säsongerna kört tredjebilden tillsammans med Dani Sordo. Irländaren lämnar nu för en full satsning i Ford. Teamchef Adamo är oerhört nöjd med sin nya line-up.

– Vi är väldigt glada att ha Dani och Oliver i vår tredjebil nästa säsong, vid sidan av Thierry och Ott, säger Hyundais teamchef Andrea Adamo.

– Vi fokuserar på en kombination av erfarenhet och ungdom när vi går in i den nya WRC-eran. Det säkerställer också kontinuitet när vi ger oss in på ett nytt kapitel i Hyundai Motorsport, säger teamchefen.

Yngst i huvudklassen

Solberg är med sina 20 år VM:s yngsta förare i WRC-klassen. Att han nu kommer dela bil med Dani Sordo, ser Kruse positivt på. 38-årige spanjoren är en av VM:s mest rutinerade förare med bland annat tre VM-segrar och 49 pallplatser på meritlistan.

 – Jag tror att det samarbetet är väldigt värdefullt. Sordos rutin är ovärderlig, säger Kruse.

Och fortsätter.

 – Vi får inte glömma att Oliver är ung. Hur man än vrider och vänder på det, så är blir det ett stort tryck att köra i VM och förväntningarna skruvas lätt upp. Där tror jag samarbetet med Sordo är ovärderligt, både vad det gäller det tävlingsmässiga men också som ett mentorstöd för Oliver.

2017 gjorde Oliver Solberg sin första allra första internationella tävlingsstart i rally i det lettiska mästerskapet, 2019 kom VM-debuten i det brittiska VM-rallyt och nu tar han nästa steg i karriären.

SE MER: Oliver Solberg – från crosskartmästare till VM-rallyt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.