Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linus Lindqvists succékval i Indycar-debuten – bäste svensk

Linus Lundqvists succékval i Indycar-debuten – bäste svensk

Uppdaterad
Publicerad

Linus Lundqvist stod för ett succékval i Indycar-debuten.

Teamets näst bästa startplacering i år – och bäste svensk, före Felix Rosenqvist och Marcus Ericsson.

– Det är inget annat än succé, det går inte att säga något annat, säger Viaplays kommentator Janne Blomqvist.

En gång under hela säsongen har någon av Meyer Shank Racings ordinarie förare Helio Castroneves och Simon Pagenaud gått vidare till Fast 12 (vara topp sex i en av två kvalgrupper) i kvalet.

Linus Lundqvist blev teamets andra, när han redan i sitt debutkval lyckades med bedriften, när han ersatte Simon Pagenaud (som skadade sig på Mid-Ohio). Lundqvist kvalade in på elfte plats och startar en positionen före den sexfaldige mästaren Scott Dixon.

– Jag hade ingen aning vad jag skulle förvänta mig i kvalet, så att vi tog oss vidare från första gruppen var det bäst möjliga utfallet för oss. Jag svävar på molnen just nu, säger Lundqvist enligt Racer.

”Har varit redo väldigt länge”

Den kanske största knallen var att han satte svenskstjärnorna Felix Rosenqvist och Marcus Ericsson på plats. Rosenqvist fick nöja sig med 14:e plats, medan Ericsson inte kvalade bättre än 20:e.

– Jag har väntat på den här möjligheten väldigt, väldigt länge och enligt mig har jag varit redo väldigt, väldigt länge, säger Lundvist.

Lundqvist har länge strävat efter en plats i Indycar och vann ifjol IndyLights (klassen under Indycar) i stor stil och har tidigare lyfts fram av Ericsson som en komplett förare. Nu har Tyresösonen skaffat sig en bra utgångsläge inför loppet som körs på söndagskvällen (18.30) svensk tid.

Scott McLaughlin vann kvalet och startar loppet från pole position.

KLIPP: Tom Blomqvist fick chansen till debut i juli, men kraschade direkt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Tom Blomqvists tunga debutkrasch i Indycar. Foto: Viaplay

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.