Lista: 4 steg i bygget av Grand Prix-banan i Monaco

Uppdaterad
Publicerad

Varje år i Monte Carlo går prestigefyllda Monaco Grand Prix av stapeln där Formel 1-förare tävlar i ett klassiskt stadslopp. Det krävs månader av förberedelser för att bygga den drygt tre kilometer långa banan genom staden. 

– Det är som legobitar för vuxna, säger Ronan Le Gallou som är en av cheferna på Monacos motorklubb.

Monacos Grand Prix är ett av världens mest populära formel 1-lopp. För att arrangera loppet som ses av nästan en miljard människor krävs månader av förberedelser. Stadsgatorna ska förvandlas till en racerbana, läktare ska byggas och delar av banan ska få ny asfalt. 

Förarna måste bland annat passera en hårnålskurva som svänger nästan 180 grader under loppet – där är det viktigt att asfalten är slät enligt byggprojektledaren Pierre Pergola. 

– Det viktigaste är Grand Prix-banan, det är den som guidar oss i asfalteringsarbetet. Formel 1-bilarna kör ända ut till bullerlinjen. Vi försöker täcka så mycket av den som vi kan, säger han. 

Se förberedelserna inför det populära Formel 1-loppet i klippet ovan. 

“Monacos Grand Prix: När formel 1 kommer till stan” på SVT2 29/5 kl 18 eller när du vill på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.