Marcus Ericsson tappar mark i sammandraget Foto: Ganassi Racing/indycar.com

Lundqvist helgens racingsvensk i USA

Uppdaterad
Publicerad

Linus Lundqvist ledde från start till mål i Indy Lights-loppet i Alabama. 23-åringen övertog därmed ledningen i mästerskapet. Men för Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist i Indycar blev det en tung helg. Ericsson slutade tolva medan Rosenqvist körde i mål som 16:e man. Felix stallkamrat Pato O'Ward vann loppet.

Svenskarna blev bortdribblade i strategiracet på Barber Motorsport Park. Marcus Ericsson, som kvalade som tolva efter ha sladdat av banan i Q2, var aldrig i närheten av toppen i loppet över 90 varv på den 3,8 kilometer långa banan.

Marcus fick inget bra första depåstopp och hade varken strategi eller bil för att kunna nå topp-10 i slutskedet av loppet. Ambitionen att utmana om mästerskapstiteln har helt klart fått sig en törn. Efter tunga kraschen i muren i Long Beach, som troligen kostade en pallplats, blev det ytterligare en placering ner i sammandraget till nionde.

– Vi hade inget flyt med vår trestoppsstrategi. Jag fastnade för mycket i ”trafiken” och det hjälpte inte att jag var snabb när jag fick köra fritt, säger Marcus till indycar.com.

Fräck manöver

Rosenqvist såg ut att köra mot sin bästa placering för säsongen. Men Arrow McLaren-föraren hamnade helt snett med strategin och tvingades spara bränsle och tappade från sjätte till en blygsam 16:e plats i mål.

-Något gick väldigt fel med beräkningarna för bränslet. Det här måste vi gå till grunden med. Vi kommer tillbaka starkt, säger Rosenqvist på sociala medier.

För stallkamraten Pato O'Ward blev det succé. Mexikanen gjorde en fräck manöver på det 64:e varvet, där han tog sig förbi nederländaren Rinus Veekay upp till en ledning han behöll in i mål.

– Jag var trött på dåliga placeringar och ville visa något annat idag. Jag är väldigt glad för segern, säger O'Ward till Viaplay. Veekay fick också se sig slagen av fjolårets mästerskapsvinnare Alex Palou, Spanien, som toppar sammandraget.

Lundqvist räddade den svenska äran

Linus Lundqvist blev helgens racingsvensk i USA när han övertog ledningen i Indy Lights-tabellen efter säsongens första seger. Linus hade en stenhård kamp med teamkollegan i HMD Motorsports, dansken Benjamin Pedersen, men höll undan från pole position till seger.

– Det var tajt. En av de absolut skönaste segrarna i min karriär, säger Linus i ett pressmeddelande.

Nästa anhalt för Indycar och Indy Lights är Indianapolis roadcourse (gamla formel 1-slingan) på den klassiska anläggningen Indianapolis Motor Speedway 13-14 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.