Bubba Wallace, till höger, inför Nascar-tävlingen i Georgia. Foto: TT

Manifestation vid Nascar-tävlingen i Atlanta

Uppdaterad
Publicerad

Inför Nascar-tävlingen på Atlanta Motor Speedway i Hampton bar den ende afroamerikanske föraren, Bubba Wallace, en Black Lives Matter-tröja för att manifestera mot rasism.

Hans tröja bar texten ”I can't breathe” (jag kan inte andas), de sista ord som George Floyd yttrade vid polisingripandet i Minneapolis för snart två veckor sedan. Han dog på platsen, vilket lett till oroligheter och protester i hela USA.

I samband med värmningen stannade de 40 förarna för att lyssna till ett tal som Nascars ordförande Steve Phelps höll via radiokommunikationen i bilarna.

– Tack för att ni tar er tid. Vårt land i smärta och folk är på rätta grunder upprörda och kräver att få bli lyssnade på. Den svarta befolkningen och andra minoriteter kopplade till färg har lidit i vårt land och det har tagit alldeles för lång tid för oss att höra deras krav på en förändring. Vår sport måste göra det bättre. Vårt land måste göra det bättre, sade Phelps, uppger AP.

Alla de 40 stallen stod uppställlda i sina områden och 30 sekunders tystnad följde. En svart Nascar-funktionär gick ner på ett knä under tiden.

Tävlingen kördes utan publik.

Kevin Harvick vann sitt andra lopp för säsongen och tog därmed 51:a segern totalt i Nascar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.