Foto: SVT

Mikaela Åhlin-Kottulinsky efter diskningen: ”Kommer fira ändå”

Uppdaterad
Publicerad

Mikaela Åhlin-Kottulinsky blev på söndagen första kvinna någonsin att vinna ett STCC-lopp – men diskades senare.

– Jag kommer fira ändå. Vi har överklagat, beslutet är så extremt konstigt, säger Åhlin-Kottulinsky till SVT Sport.

Först blev hon historisk – för att senare på kvällen fällas för ett felaktigt avgassystem.

Men Mikaela Åhlin-Kottulinsky låter sig inte knäckas.

– Det här kan ingen ta ifrån vårt team. Vi har överklagat och det skulle vara extremt konstigt om vi inte får igenom det, säger hon till SVT Sport.

Hon nåddes själv av beskedet efter att det blev officiellt vid 19-tiden, då hon körde bil på väg hem till sina föräldrar.

– Klart att det är ledsamt besked, men vi borde verkligen få tillbaka våra placeringar. Jag är jättestolt över prestationen och har visat att vi alla kan tävla på samma villkor.

Går det att förklara hur det kunde bli så här?

Det har kommit en protest mot våra ljuddämpare. Men vi är i kontakt med tillverkaren och de menar att allt ska vara godkänt. Det finns flera bilar som tävlar utomlands med samma avgasrör och ljuddämpare.

Det är nu upp till Svenska Bilsportförbundets Disciplinnämnd att avgöra frågan.

– Våra tekniker har undersökt avgassystemet på bilarna och de fann att de inte var enligt reglementet, därför har de uteslutits. PWR Racing har bett om att få beslutet vidare undersökt av Svenska Bilsportsförbundets Disciplinnämnd och ett beslut därifrån bör komma inom någon vecka, säger tävlingsledaren Börje Blomén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.