Hamilton hade Niki Laudas namn på hjälmen när han vann Monaco Grand Prix. Foto: Bildbyrån

Hamilton vann i Monaco – hyllade Niki Lauda

Uppdaterad
Publicerad

Femfaldiga världsmästaren Lewis Hamilton lät sig inte stressas utan körde i mål som segrare av Monacos Grand Prix, med en hjälm på huvudet som hyllade bortgångne formel 1-legendaren Niki Lauda.

– Han har varit en så viktig person för oss i stallet så jag ville göra honom stolt, säger Hamilton i Viasat Motors sändning.

Lewis Hamilton var i pole position inför dagens GP-final i Monaco, 86 tusendelar före finländaren tillika stallkamraten Valtteri Bottas på andraplatsen.

Men i sin Mercedes ledde den rutinerade britten från start till mål i det klassiska stadsloppet i furstendömet, hans fjärde seger i år.

Nederländaren fick tidstillägg – missade pallen

Närmast jagande var Red Bull Racings Max Verstappen. Den 21-årige nederländaren gjorde ett sista försök att ta sig förbi med två varv kvar, men misslyckades. Hamilton kunde därmed inkassera sin 77:e formel 1-seger i karriären.

Verstappen fick dessutom ett tidstillägg på fem sekunder efter vårdslös körning i depån, och slutade trots andraplaceringen i mål inte bättre än fyra. Tvåa blev i stället Ferraris Sebastian Vettel, Tyskland, medan Hamiltons stallkamrat Valtteri Bottas, Finland, kom trea.

Hyllningar till Niki Lauda

Segern kom efter en känslosam tyst minut innan start för Niki Lauda, formel 1-legendaren som gick bort tidigare i veckan 70 år gammal. Hamilton valde att köra med en särskild hjälm där förebildens namn stod på baksidan.

– Det var förmodligen det tuffaste lopp jag kört. Men jag kände Nikis stöd. Han har varit en så viktig person för oss i stallet så jag ville göra honom stolt, säger Hamilton i segerintervjun i Viasat Motors sändning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.