Thierry Neuville leder på Korsika inför söndagens avslutning. Foto: Jaanus Ree/Red Bull Content Pool

Neuville leder franska VM-rallyt – punktering grusade Tänaks segerchans

Uppdaterad
Publicerad

Thierry Neuville avslutade lördagen med starkt och övertog ledningen i franska VM-rallyt på dagens sista sträcka.

– I morse hittade jag ingen bra känsla. Under eftermiddagen höjde vi bilen och jag kunde attackera på varje sträcka, säger Neuville till WRC:s hemsida.

Neuville låg trea inför dagens sex sträckor där han kört jämnt och undvikit problem. Belgaren avslutade lördagsetappen starkt med två sträcksegrar. På sträcka 12 dagens sista, mäktiga 47 kilometer lång, var Thierry Neuville hela 16 sekunder snabbare än då rallyledande britten Elfyn Evans och övertog därmed toppositionen.

– Det var en överraskning att förlora så mycket på sista sträckan. Tre eller fyra sekunder kanske, men 16 sekunder är ett berg. Det var en chock men det bästa är att glömma det och koncentrera sig på morgondagen, säger Evans till WRC:s hemsida.

Sekundstrid i toppen

Två sträckor återstår under söndagen och drygt 50 kilometer ska köras. Neuville har en ledning på blott 4,5 sekunder till Evans. Sébastien Ogier avancerade under dagen från sjätte till tredjeplats, sexfaldiga världsmästaren och fjolårssegraren på Korsika ligger 40,3 sekunder bakom Evans.

Punktering stoppade Tänak

Ott Tänak och Elfyn Evans hade tidigare under dagen en rafflande kamp om rallyledningen, enbart 4,5 sekunder skiljde dem åt inför lördagens etapp.

Tänak övertog ledningen från Evans på dagens tredje sträcka men på nästsista sträckan fick estländaren en punktering. Han tappade över två minuter och rasade från första till sjätteplats i totalen.

Dubbelt svenskt i toppen av JWRC

Tom Kristensson och Henrik Appelskog har under dagen bevakat sin ledning i JWRC, junior-VM, bland annat genom att ta en sträckseger.  Sista sträckan för dagen stoppades efter att en tidigare bil i WRC2 fattat eld men Kristensson leder med två sträckor kvar att köra, men avståndet till tvåan Dennis Rådström är endast 0,4 sekund.

Dennis Rådström och kartläsaren Johan Johansson inledde dagen som trea i klassen men har precis som ledande Kristensson imponerat under dagen på de krävande asfaltsvägarna. På sträcka tio slog Rådström/Johansson till med karriärens första sträckseger i ett rent asfaltsrally.

0,4 sekunder skiljer de svenska förarna åt inför söndagens avslutade två sträckor, trea i klassen är tysken Julius Tannert som ligger 6,2 sekunder bakom Rådström.

Bilsport-Rally, VM-deltävl 4 av 14

Frankrike Rally, VM-deltävl 4 av 14

efter andra dagen (12 av 14 ss)

1) Thierry Neuville, Belgien, Hyundai, 2.56.50,0

2) Elfyn Evans, Storbritannien, Ford, +4,5

3) Sébastien Ogier, Frankrike, Citroen, +44,8

4) Dani Sordo, Spanien, Hyundai, +49,9

5) Teemu Sunninen, Finland, Ford, +1.32,1

6) Ott Tänak, Estland, Toyota, +1.54,5

7) Esapekka Lappi, Finland, Citroen +1.59,3

8) Sébastien Loeb, Frankrike, Citroen, +3.21,4

9) Kris Meeke, Storbritannien, Toyota, +3.55,9

10) Jari-Matti Latvala, Finland, Toyota, +6.35,4

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.