Belgaren Thierry Neuville vann VM-rallyt på Korsika. Foto: TT Nyhetsbyrån

Neuville vann på Korsika – men Ogier drygade ut

Uppdaterad
Publicerad

Belgaren Thierry Neuville vann VM-rallyt på Korsika, hans första seger för säsongen efter att ha varit nära både i Monte Carlo och under Svenska rallyt.

– Känslan är fantastiskt, jag vet att det är många som delar den känslan nu. Jag vill speciellt tacka hela teamet som alltid trott på mig och stöttat efter Monte Carlo och Sverige”, säger Neuville direkt efter målgång.

Neuvilles seger innebär att VM-serien nu haft fyra olika segrare på de fyra inledande tävlingarna. Samtliga vinnare kör även för olika team och inte sedan säsongen 1987 har fyra tävlingar i rad haft fyra olika märken i topp. 

– Det här är bra för VM, bra för spänningen, det är bara fördelar med det, säger SVT Sport expertkommentator Jonas Kruse. 

Frustrerad Ogier

Fyrfaldiga världsmästaren Sebastien Ogier hade stora problem under rallyt. Under söndagens inledande sträcka tappade fransmannen 21 sekunder till ledande Neuville och efter sträckan vägrade han uttala sig om felet med bilen.

Ogier hade tillslut hela 54,7 sekunder upp till segrande Neuville och var märkbart frustrerad men 33-åringen har nu varit på pallen i samtliga VM-deltävlingar i år och drygar därmed ut sin VM-ledning totalt. 

– Det har varit oerhört tufft och svårt så jag är glad att vara i mål. En pallplats är i alla fall bättre än inget, sa Ogier direkt han passerat målgången.  

Väl i mål avslöjade Ogier några av dom saker som strulat under dagen och det visade sig vara stora problem han brottats med inne i bilen. Bland annat nämnde den regerande världsmästaren felande responssystem, låst mellan diff och en handbroms ur funktion.  

– En arg Ogier som haft mycket problem med bilen nu och jag tror att det är ett litet krig som kommer starta nu. Teamchef Malcom Wilson kommer definitivt bli varse om Ogiers missnöje och nu måste det bli ordning på bilen, säger Jonas Kruse SVT Sports expertkommentator.  

Sordo glad trea

Dani Sordo låg på andra plats inför den avslutande sträckan men spanjoren lyckades inte hålla Ogier bakom sig men var ändå väldigt nöjd med att vara trea, 1.3 sekunder bakom Ogier. 

– Jag är glad, det är min första pallplats i år och det var mitt mål idag, säger Sordo. 

Ogier har nu 88 poäng, Latvala 75 och Neuville kliver upp på 54. Jari-Matti Latvala som vann på Korsika för två år sedan slutade på fjärde plats.

Se höjdpunkterna från VM-rallyt på Korsika.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.