Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ogier segrare i Safarirallyt – vann med liten marginal

Uppdaterad
Publicerad

Sébastien Ogier tog karriärens 58:e VM-seger med en vinst i Safarirallyt – segermarginalen blott 6,7 sekunder vilket är den minsta i tävlingens 50-åriga VM-historia. 

– Mycket motgång men vi tog hem det, säger Ogier till WRC efter målgång.

Sébastien Ogier kör ej full VM-säsong men säkrade i och med dagens triumf i Kenya sin tredje seger på fem starter den här säsongen. Inför dagens avslutande sex sträckor hade den åttafaldiga världsmästaren en ledning på drygt 16 sekunder. 

Efter en händelserik morgon där Ogier bland annat tappade hela bakvingen på bilen var hans försprång till Kalle Rovanperä, regerande världsmästare och fjolårsvinnare i Kenya, blott 9,2 sekunder inför sista sträckan. 

Avslutningen blev också händelserik med en spräckt vindruta men Ogier höll undan och vann med blott  6,7 sekunders marginal. Kalle Rovanperä tvåa och Elfyn Evans trea.  

– Otroligt! Kolla, även på Power Stage fick jag en sten på vindrutan! Vi hade många problem det kunde ha varit ett bekvämare rally för oss när det gäller tempo. Mycket motgång men vi tog hem det, säger Ogier. 

Hela topptrion kör för samma team och teamkollegan Takamoto Katsuta var fyra. 

– Det är starkt av Toyota att vara topp fyra för andra året i rad. En styrke- demonstration, säger expert Jonas Kruse.

Efter sju deltävlingar toppar Kalle Rovanperä förarmästerskapet, 37 poäng före Thierry Neuville, men endast fem poäng skiljer tvåan och femman åt i VM-totalen. I märkes VM leder Toytota 43 poäng före Hyundai. 

Förarmästerskapet topp fem efter 7 deltävlingar

  1. Kalle Rovanperä 139 poäng
  2. Thierry Neuville 102
  3. Elfyn Evans 98
  4. Sébastien Ogier 97
  5. Ott Tänak 97

I WRC2 körde Oliver Solberg inte för VM-poäng denna helg. Men den 21-årige svensken lämnar Kenya med ett styrkebesked. Snabbast i sin klass, RC2, på 17 av 19 sträckor.  

Kajetan Kajetanowicz, Polen, vann Safarirallyts WRC2-klass för andra året i rad och klättrar till fjärde plats i mästerskapet. 

Oliver Solberg är fortfarande tvåa i VM-totalen inför nästa deltävling i Estland, där han åter tävlar om VM-poäng. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.