Franska rallystjärnan Sebastien Ogier. Foto: TT Nyhetsbyrån

Ogier mot femte raka VM-titeln

Uppdaterad
Publicerad

Rallyvärldsmästaren Sébastien Ogier kan i Wales säkra sin femte raka VM-titel, trots att finalen i Australien återstår att köra. – Han har ett jättebra läge, säger SVT Sports motorexpert Jonas Kruse.

Ogier ryckte i täten i totala VM efter att ha slutat tvåa bakom britten Kris Meeke i spanska VM-rallyt. Nu är den fyrfaldiga rallymästaren 37 poäng före estländaren Tänak inför årets näst sista tävling, som är en av rallycirkusens allra äldsta.

Thierry Neuville är ytterligare en poäng efter Tänak och det är bara han och estländaren som fortfarande kan utmana rallysuveränen Ogier om guldet. Tar Ogier sju poäng mer än Tänak i Wales säkrar han titeln.

– Jag tror inte att Ogier kommer att köra för segern i Wales, men det står mycket prestige på spel och många förare som kommer att köra fort och försöka vinna, säger Jonas Kruse.

– Som vanligt kommer vädret bli väldigt avgörande.

Tidemand vill avsluta snyggt

Pontus Tidemand får tufft motstånd i säsongsavslutningen i Wales. Svensken säkrade segern i WRC 2-klassen redan i Tyskland i somras och startar tävlingen som världsmästare. Alla de bästa förarna är med, eftersom VM-rallyt i Wales är obligatoriskt.

– Vi siktar på att göra en bra avslutning på en fantastisk säsong, säger han i ett pressmeddelande.

Rallyt i Wales är 304,36 kilometer långt och består av 21 specialsträckor. Lördagens etapp, som är den tuffaste och längsta, avslutas i mörker. Två sträckor körs efter att solen gått ner.

Så ser du VM-rallyt i Wales i SVT

13.00-14.30 Sista sträckan (live) SVT2, svtsport.se och SVT Play

16.00-17.00 SVT1 (sammandrag)

Kommentator: Stefan Klemetz

Expert: Jonas Kruse

VM-ställningen

1. Sébastien Ogier Fra/Ford 198 poäng

2. Ott Tänak Est/Ford 161

3. Thierry Neuville Bel/Hyundai 160

4. Jari-Matti Latvala Fin/Toyota 123

5. Dani Sordo Spa/Hyundai 94

6. Elfyn Evans Eng/Ford 93

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.