Sebastien Ogier leder det mexikanska VM-rallyt. Foto: TT Bild

Ogier tappade och återtog ledningen i Mexiko

Uppdaterad
Publicerad

Det mexikanska VM-rallyt bjuder bitvis på brutala förutsättningar.
Sandiga grusvägar, ibland täckta av vass makadam.
Fråga fransmannen Sebastien Ogier, som både tappade och återtog ledningen på grund av punktering.
– Det har inte varit en problemfri morgon. Det första som hände var punkteringen, berättar Ogier en bit in på dag tre i VM-rallyt.

Men det var inte bara fransmannen som hade problem under inledningen av den tredje dagen på mexikanska VM-rallyt.

Finländske Esapekka Lappi kraschade i inledningen på sträckan Guanajuatito, blev hängande halvvägs över en brant, med nosen inne på vägen vilket delvis blockerade den smala körbanan.

Tappade ledningen efter tillägg

Britterna Kris Meeke och Elfyn Evans lyckades krångla sig förbi Lappi, men därefter flaggades sträckan av och resterande ekipage fick en uppskattad tid på sträckan. Utom ledande Sebastien Ogier. Ogier hade nämligen hunnit starta sträckan och råkat ut för en punktering, så Ogier fick ett tidstillägg som var 22,4 sekunder långsammare än Meeks på sträckan, och därmed passerade britten fransmannen i totalställningen med 1,3 sekunder.

– Det har inte varit en problemfri morgon. Det första som hände var punkteringen. Och när du inte har ett reservdäck blir pressen att inte göra ytterligare ett misstag större, sade Ogier efter sträckan.

Punktering – nu för britten

Och misstag bjöds det på. Redan på nästa sträcka. Men den gången av ledande Meeks. Meeks tappade 1.30 på sträckan, och förlorade ytterligare 1.45 min på följande sträcka på grund av problem med stötdämparna. Därmed var Ogier tillbaka i toppen som totalledare.

Britten Evans skuggar Ogier, 22,9 sekunder efter fransmannen efter 13 specialsträckor.

Estländaren Ott Tänak, som vann Svenska rallyt för två veckor sedan, är överraskande trea. Tänak tappade oceaner av tid första dagen. Tänak körde först och fick spåra på de stenrika vägarna. Tänak har dock kört stabilt och säkert under dag tre och sakta men säkert tagit sig upp på pallen, men är 45 sekunder efter ledande Ogier efter 13 sträckor.

Avslutningen kan bli nagelbitare

Inför sista dagen har Ogier en stabil ledning före Evans och Ott Tänak med 27 sekunder. Det skiljer bara 2,2 sekunder mellan britten och estländaren. Belgaren Thierry Neuville är ytterligare 45 sekunder från pallen, men vad som helst kan hända i det oberäkneliga rallyt. Den avslutande dagen på steniga vägar kan bli en riktig nagelbitare.

Klockan 23.15 på söndag kväll i SVT1 och på SVT Play sänds ett sammandrag med höjdpunkter från hela VM-rallyt i Mexiko. Kommentatorer: Maria Wallberg och Jonas Kruse

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer