Ott Tänak från Estland vann VM-rallyt i Tyskland. Arkivbild. Foto: TT Nyhetsbyrån

Ott Tänak vinnare i tyska VM-rallyt

Uppdaterad
Publicerad

Belgaren Thierry Neuville behåller ledningen i VM-totalen trots Ott Tänaks andra raka VM-seger-

Ott Tänak vann VM-deltävlingen i rally i Tyskland. Toyotaförararen var 39,2 sekunder före Thierry Neuville i Hyundai på andra plats och med finländaren Esapekka Lappi i Toyota på tredje plats, slagen med en minut.

–  Han är otroligt stark just nu och sitter i ett team som har utvecklat sin bil på ett mycket bra sätt, säger SVT:s motor expert Jonas Kruse och fortsätter.

– När han kör så här, är så här snabb och det lyckas som det gör just nu, då är han ostoppbar.

Inför den sista dagen i det tyska VM-rally var det finske Jari-Matti Latvala och spanska Dani Sordo som kampades om andraplatsen bakom överlägsne estländaren Tänak.

Det blev dock ett snopet slut för båda utmanarna. Först körde Sordo av vägen, krossade vindrutan och skadade kylaren. Spanjoren fick senare avbryta tävlingen, därefter fick Latvala tekniska problem med sin Toyota och blev även han tvingad att bryta racet.

Ledningen i VM-sammandraget behåller Neuville. Belgaren hade 21 poängs ledning i sammandraget inför helgens VM-rally, en ledning som nu utökats till 23 poäng före regerande världsmästaren Sébastien Ogier i Ford.

Ogier var länge med i toppstriden och den enda som på allvar utmanade Tänak men en punktering under lördagseftermiddagen grusade fransmannens segerchanser. VM-tvåan Oger slutade fyra i rallyt men fick med sig värdefulla bonuspoäng som sträcksegrare på avslutande SS18, power stage.

Med säsongens tredje VM-seger förstärkte även Ott Tänak sin tredjeplats i mästerskapet, den 30-årige estländaren är nu bara 13 poäng bakom tvåan Ogier.

–  Tänak har ett gyllene läge nu för att det är ju så att leder man VM så startar man först, vilket gör att Thierry Neuville startar först och Ogier tvåa och Tänak har den tredje startpositionen.

– Nästa tävling är på grus i Turkiet, en ny tävling och en nyckeltävling för Tänak. Kan han ta sin tredje raka seger, då är han med i fajten definitivt mot Ogier. Så nästa tävling är oerhört viktig för Tänak, tar han den, ja då kan det räcka ända fram, säger SVT:s motorexpert Jonas Kruse.

Fyra deltävlingar återstår i årets VM-serie. Nästa tävling körs mellan den 13:e och 16:e september i Turkiet.

Resultat:

1. Ott Tänak, Toyota 3.03.36,9

2. Thierry Neuville, Hyundai +39,2

3. Esapekka Lappi, Toyota +1.00,9

4. Sebstien Ogier, Ford +1.34,5

5. Teemu Suninen, Ford +2.02,9

6. Andreas Mikkelsen, Hyundai +2.13,8

7. Craig Breen, Citroen +2.39,1

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.