Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mitt under finalen började det brinna i Mattias Ekströms bil. Men veteranen gick ändå i mål som vinnare. Foto: SVT

Mattias Ekström vann Race of Champions – efter brand

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Ekström i ny ROC-final.

Då visade han klass och rutin mot unge Mick Schumacher och vann – efter brand i bilen under det avgörande heatet.

– Min co-driver ville nog stanna, men det var inte jag intresserad av, säger Ekström.

Mattias Ekströms väg till finalen gick genom den mångårige rallycrossrivalen Johan Kristoffersson i kvartsfinalen och rallymästaren Thierry Neuville i semifinalen.

I finalen ställdes han mot den unge tyske formel 1-föraren Mick Schumacher som besegrade formel 2-mästaren Felipe Drugovich i kvarten och mot den fyrfaldige F1-mästaren, tillika gode vän och mentor, Sebastian Vettel i semi.

I finalen, som avgjordes i bäst av tre heat, fick Mattias Ekström en drömstart med en seger i heat ett. Sedan i heat två kunde Ekström avgöra, men inte utan dramatik.

– Det där var inte riktigt i planen, efter ett halvt varv började någonting brinna inne i bilen. Det började ryka en hel del. Jag tror att min co-driver ville stanna, men det var jag inte så intresserad av, sa Mattias Ekström.

”Mer speciellt än att vinna”

Han avslutade heatet som segrare och blev därmed mästare i Race of Champions – för fjärde gången i karriären.

– Men att köra mot Mick är mer speciellt för mig än att faktiskt vinna. Jag körde två finaler mot Michael (Schumacher) och det känns fantastiskt och känslosamt för mig. Jag har haft härliga ögonblick med Michael i den här turneringen, så att se Mick i finalen är väldigt speciellt, säger en känslosam Mattias Ekström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.