Seel: ”Känns kul att ta ledarflaggan”

Uppdaterad
Publicerad

Ingen annan svensk har gjort det tidigare: kört Dakarrallyt i både bil och motorcykelklassen. I januari blir Annie Seel historisk. –Känns kul att ta ledarflaggan när jag hållit på med motorsport så länge, säger Seel till SVT Sport.

Annie Seel har tidigare tävlat i det legendariska Dakarrallyt fem gånger i motorcykel-klassen men tog förra året steget över till bil, då som kartläsare. Nu, den 4:e januari, sätter hon sig bakom ratten och skriver då dubbel motorhistoria. Hon blir därmed första svensk att tävla i både MC- och bilklassen, samt första svenska kvinna att tävla i bilklassen.

– Det känns kul att jag tar ledarflaggan, och inte är andra på bollen. Annars skulle man tänkt att det var en man som skulle gjort detta, men eftersom jag hållt på med det så länge så känns det nästan naturligt att det var jag, säger hon.

”Går jag i mål har jag vunnit”

Rallyt pågår under 14 intensiva dagar och avverkar drygt 900 mil tvärs över den sydamerikanska kontinenten och Anderna. Sträckorna passerar Argentina, Bolivia och Chile och längsta maratonsträckan är 102,4 mil. 

– Med motorcykeln har det varit så enkelt för mig, där behärskar jag alla moment. Med bil känns det tvärtom vilket gör att jag känner mig helt utlämnad och det är väldigt jobbigt för mig som är en kontrollmänniska. Men det är bara att gilla läget, det är en helt annan värld att köra bil jämfört med motorcykel.

Steel är en av världens mest meriterade motorkvinnor. Hon har vunnit både damklassen i Dakar och VM-guld, men trots all erfarenhet känner hon sig väldigt ödmjuk inför nästa utmaning.

– Ungefär 50 procent av de 140 startande ekipage förväntas gå i mål så gör jag det så har jag vunnit, så enkelt är det, skrattar hon.

Ålder: 46.

Klubb: Kungliga Automobilklubben KAK.

Antal Dakarrallyn: Sex, varav fem på motorcykel och ett som kartläsare i bil. Två i Afrika och fyra i Sydamerika.

Meriter: Segrare i damklassen på motorcykel 2010.

Stall: Rally Raid, Storbritannien.

Kartläsare: Paul Round, stallchef.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Senaste avsnittet på SVT Play