Foto: Maria WallbergVisa alla (3)
Visa alla (3)

Segerhattrick för Tidemand i Portugal

Publicerad

Pontus Tidemand vann WRC2- klassen i Portugals VM-rally och utökade därmed också sin ledning i mästerskapet där han är regerande världsmästare. – Inte varje helg man kör upp sig från 17:e till första plats, skrattar Pontus. Men vi hade en otroligt bra känsla med bilen, en bra rytm och allt bara fungerade så vi kunde göra vårt jobb, säger Pontus Tidemand i ett pressmeddelande.

Tidemand och kartläsare Jonas Andersson stod för en mäktig upphämtning i rallyt som inleddes med två punkteringar under fredagsförmiddagen. Efter däckproblemen inledningsvis har den värmländska duon sen verkligen visat sin klass och radat upp sträckseger på svår körda grussträckor med mycket sten.

– Jag kan inte vara mer nöjd med vår prestation. Vi fightade ordentligt för segern, vi tog inte bara ledningen och stannade där hela tävlingen, utan nu har vi också fått visa att vi kan slå i underläge. Det bevisar verkligen att man aldrig får ge upp, säger Tidemand vars resultat i rallyt räckte till en åttonde plats totalt med flera WRC-bilar bakom.

Det här var Tidemands tredje seger i år i WRC och 27-åringen drygar därmed ut sin ledning i mästerskapet och tar ett rejält kliv mot sitt mål att försvara världsmästartiteln.

Seger i JWRC
 

Svensk seger även i Junior-VM, Dennis Rådström vann överlägset och var närmare 15 minuter före tvåan Oldradi från Italien. Tillsammans med kartläsaren Johan Johansson höll Rådström imponerande fart rakt igenom rallyt.

– Det känns helt fantastiskt, jag tror vi gjort vårt bästa rally någonsin, säger Dennis Rådström i ett pressmeddelande.

– Vi är imponerade över oss själva och vår insats, att vi klarar av ett oerhört tufft rally på en hög nivå. Sen har det vart en otrolig upplevelse med alla fans som har vart ute och kollat.

Det har var den tredje deltävlingen i Junior-VM i år. Med sin andra seger för säsongen drygade Rådström också ut sin ledning i mästerskapet totalt.

Flest sträcksegrar

Emil Bergkvist med kartläsaren Joakim Sjöberg var länge med i kampen om totalsegern i Portugal men en avåkning på SS11 tvingade duon att bryta lördagens etapp. Bergkvist startade om och körde sen upp sig till en fjärde plats.

Emil Bergkvist lämnar ändå Portugal med VM-poäng för i Junior-VM ger varje sträckseger bonuspoäng.
Berkvist tog 11 bonuspoäng tackvare 11 sträcksegrar av 20 möjliga.

– Vi är nöjda med vår insats och den fart vi visat, trots omständigheterna, säger Emil Bergkvist i ett pressutskick.

Nästa deltävling i Junior-VM körs i Finland i slutet av juli.
 

Höjdpunkter från VM-rallyt i Portugal

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer