Lättklädda kvinnor försvinner från Formel 1. Foto: Bildbyrån

Slut med lättklädda kvinnor i Formel 1

Uppdaterad
Publicerad

I snart 70 år har så kallade ”grid girls” varit ett fast inslag i Formel 1-världen. Men nu är det stopp. – Det passar inte våra värden eller den samhällsnorm som finns i dag, säger Sean Bratches, marknadschef för Formel 1.

Lättklädda kvinnor har funnits med vid start och priscermoni sedan Formel 1-tävlingarna drog igång 1950. De har presenterat förare och varit en del av underhållningen.

Men inslaget har anklagats för att vara sexistiskt, och i fjol höjdes röster för att sporten borde sluta exploatera halvnakna kvinnokroppar.

Några förare motsatte sig förslaget.

– Det vore synd att ta bort ögongodiset från starten, sade Renaults Nico Hülkenberg.

”Inte lämpligt”

Nu har tiden hunnit ikapp Formel 1. Från och med 2018 kommer tävlingarna hållas utan podium-flickor på banan.

– Under flera årtionden har ”grid girls” varit en del av F1-sporten, men det passar inte våra värden eller den samhällsnorm som finns i dag. Vi tycker inte att det är lämpligt och inte heller att det är relevant för Formel 1 och dess nya och gamla fans runt om i världen, säger marknadschefen Sean Bratches i ett uttalande.

Formel 1-säsongen inleds i Melbourne, Australien, den 25 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer