Smederna har guldläge efter jättevändning

Uppdaterad
Publicerad

Smederna hamnade tidigt i underläge i den första speedwayfinalen mot Dackarna. Som mest låg laget under med åtta poäng – men lyckades vända i 13:e heatet. Gästande Smederna åker hem med seger med 46-44 och har guldläge inför morgondagens avgörande final.

Smederna fick en drömstart med en femetta i heat 1 men sedan verkade det roliga vara slut. Dackarna svarade med tre raka femettor och fick ett åttapoängsövertag. En ledning som skulle bestå nästan hela kvällen.

Men i heat 7 började Smederna gneta sig ikapp. När Michael Jepsen Jensen och Niels-Kristian Iversen tog full pott i det 13:e heatet var Smederna plötsligt i ledning för första gången sedan första heatet.

Suverän avslutning

I det 14:e och näst sista heatet fick Dackarnas Hans Andersen sin andra varning och uteslöts. När heatet väl kom igång klev Fredrik Lindgren fram och tog en ny femetta tillsammans med Mikkel Michelsen. En suverän avslutning av regerande mästarna Smederna, som haft en besvärlig väg till finalen men gång på gång rest sig.

– Det blev precis så jämnt som vi räknat med, med två bra lag, säger Fredrik Lindgren till Speedwayplay.com.

– Vi blev bättre och bättre från det nionde heatet.

Returmöte i morgon

Redan i morgon är det dags för returmöte, den avgörande finalen på Smedernas hemmaplan i Eskilstuna. Och nu har de regerande mästarna ett litet grepp om SM-guldet.

– Det är 50-50, laget som vill mest i morgon kommer att vinna, säger Lindgren som värvades av just Smederna från Dackarna inför säsongen.

Speedway, final 1:2

Dackarna-Smederna 44-46

Dackarna: Maciej Janowski 14, Hans Andersen 9, Greg Hancock 7, Oliver Berntzon 5, Joel Kling 5, Pawel Przedpelski 2, Krzysztof Kasprzak 2.

Smederna: Fredrik Lindgren 10, Mikkel Michelsen 9, Niels-Kristian Iversen 9, Krzysztof Buczkowski 8, Michael Jepsen Jensen 7, Pontus Aspgren 3.

Publik: 4 913.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.