Oliver Solberg ligger fortsatt sjua i Spaniens VM-rally. Foto: TT

Solberg stabil sjua i Spanien – Neuville vann

Uppdaterad
Publicerad

Oliver Solbergs uppdrag var att ta sin Hyundai i mål och ta en placering.

Det gjorde han med beröm godkänt till slut – när han behöll sin sjundeplats.

– Jag är nöjd. Det är kul att ha fått den här erfarenheten, säger Oliver Solberg till SVT Sport.

20-årige Oliver Solberg, var i Spanien för att göra ett stabilt rally. Ta bilen i mål utan incidenter var ordern från Hyundai-teamet. Solberg som annars haft sin beskärda del av åvåkningar och bilproblem i de senaste tävlingarna.

Men samtidigt var körningen i Spanien en försmak av nästa säsong där Oliver Solberg på allvar ska konkurrera i WRC, när han rattar stallets tredjebil i mästerskapet. Han hade häng på sjätteplatsen ut på den sista sträckan, men här höll britten Gus Greensmith undan med drygt nio sekunders marginal till Solberg.

– Jag är ändå nöjd. Tyvärr tappade vi sjätteplatsen när vi hade strul i går. Men ändå var det kul att få erfarenhet och göra ett felfritt rally, säger Oliver Solberg till SVT:

Sjundeplatsen är också en tangering av hans bästa placering i WRC-klassen, från Articic Rally i Finland tidigare den här säsongen.

– I början var jag lite spänd. Men sedan kunde jag pusha lite hårdare, och det funkade bra till slut. Vi satte vissa bra sträcktider, fortsätter Solberg.

Pappa Petter Solberg var också nöjd.

– Det var gott att se hans lättnad, då är jag väldigt lättad. Det känns behagligt och något bra att jobba vidare på, säger Petter Solberg till SVT.

Neuville vann – trots drama

Men Solberg är än så länge långt från täten där de snabbaste kör.

Han var över fyra minuter efter segrande Thierry Neuville efter 17 genomförda sträckor. Neuville som hade greppet om segern inför avslutningen – men han kunde också lika gärna tappat segern.

Det blev dramatiskt inför sista sträckan när bilen helt plötsligt inte startade kort före start. Men Neuville kunde till slut andas ut.

Bilen startade – och han kunde hålla undan och vinna sin 15:e deltävling i VM-serien i karriären.

– Om vi ser det över hela veckan så är vi såklart nöjda. Men jag är lite besviken med det som hände i slutet. Det blev mycket stress inför sista sträckan. Annars har veckan varit perfekt och vi har kämpat väldigt hårt, säger Neuville till SVT Sport.

Ogier ”bara” fyra

Tuffare för VM-ledaren Sebastien Ogier, som fick nöja sig med en fjärdeplats i Spanien.

Han missade pallen knappt efter att ha blivit slagen av hemmaföraren Dani Sordo med dryga sex sekunder.

Ogier har dock fortsatt ett klart grepp om VM-titeln inför den avslutande VM-tävlingen i Italien, och lär kunna säkra guldet på Monzabanan.

SVT sänder ett sammandrag av VM-rallyt med start 17.00 i SVT 1 och Play.

SE MER: Neuville vann efter drama – grattades av pappan

Resultat Spaniens VM-rally

1. Thierry Neuville, 2.34, 11

2. Elfyn Evans +24,1

3. Dani Sordo +35,3

4. Sebastien Ogier +42,1

5. Kalle Rovanperä +1.31,8

7. Oliver Solberg +4.26,7

VM-ställning efter 11:12 tävlingar

1. Ogier 204

2. Evans 187

3. Neuville 159

4. Rovanperä 140

5. Tänak 128

* Sista tävlingen i VM-serien körs den 19-21 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.