RallyX Nordic-premiär i helgen. Foto: SVT

Solberg Jr glödhet inför RallyX Nordic-premiären

Uppdaterad
Publicerad

En sak är säker. Det blir en ny mästare i RallyX Nordic 2017. – Jag tror att norrmannen Alexander Hvaal kan gå hela vägen i år. Han har rutin från VM, en bra bil och är i ett starkt team med Hedström. Imponerade dessutom i Grenland förra året, säger SVT-experten Jonas Kruse.

Regerande mästaren Kevin Eriksson satsar fullt ut på VM och frågan är vem som hugger mest på årets titel? Storsatsande Peter Hedström? Litesmästaren Thomas Bryntesson? En revanschsugen Lukas Walfridson? Eller en 15-åring supertalang som heter Solberg i efternamn?

Hela 18 (!) Supercars finns på startlinjen i lördagens premiär i Grenland, Norge.

– Oliver Solberg har mästerskapets vassaste bil men det vore fel att sätta favoritpress på 15-åringen som trots allt är nykomling, säger Jonas Kruse.

– Jag tror att norrmannen Alexander Hvaal kan gå hela vägen i år. Han har rutin från VM, en bra bil och är i ett starkt team med Hedström. Imponerade dessutom i Grenland förra året.

Startfältet kryddat med ett bilar från norska ”SM”

Räkna med stora, vassa armbågar när de första mästerskapspoängen ska delas ut.

Förandssnacket har tveklöst handlat mest om Oliver Solbergs debut i RallyX Nordic. Han har fått låna pappa Petters VM-bil från fjolåret. Villkoret var om 15-åringen kunde lösa dispens på egen hand.

Solberg kör på lettisk licens då han även kör rally i lettiska mästerskapen. Där får man enligt reglerna köra rally som 15-åring (kartläsaren kör på allmänna vägar).

– Jag pratade med Bengt-Göran Grenander på Svenska Bilsportförbundet och det löste sig fint, säger Oliver till SVT Sport.

Supertalangen har varit blixtsnabb på testerna och kan skrälla direkt. Men lita på att det blir en riktig batalj på Grenlands Motorsportsenter. Thomas Bryntesson visade i EM-premiären i Barcelona att han klarat klivet från lites till supercar på ett utmärkt sätt.

”Brynte” är en het kandidat till titeln.

Ramona Karlsson gör spännande comeback

Kämpen Peter Hedström går ”all in” och storsatsar med fyra bilar i RallyX Nordic. Värmlänningen är riktigt sugen på framgång, men måste bli jämnare för att hålla hela vägen.

Spännande comeback blir det för Ramona Karlsson. Efter mammaledigheten gör hon gemensam sak med två norrmän i nytt team.

Supercar Lites ser också ut att bli ett rykande hett mästerskap. Elva bilar är anmälda till full säsong och 16 kör premiären

Precis som i Supercar blir det en ny mästare 2017. Till Grenland gästspelar Oliver Eriksson som numera kör Global Rallycross i USA.

Svensk titelfavorit: William Nilsson. Norsk titelfavorit: Sondre Evjen.

SVT sänder från premiären i RallyX Nordic i Grenland lördag 22 april på svtsport.se och på SVT Play 15.00-17.45. Det bästa från premiären söndag SVT1 kl 17.00-17.30 direkt efter VM-sändningen från Portugal.

Tidigare vinnare RallyX Nordic

Visa

Supercar:
2016: Kevin Eriksson
2015: Kevin Eriksson
2014: Sebastian Eriksson
Lites:
2016: Thomas Bryntesson
2015: Tobias Brink
2014: Kevin Hansen

Startlista Supercar Grenland 22 april

Visa

5: Jarle Nytrae  NOR, Volvo C30
6: Tom Daniel Tånevik, NOR Volvo C30
8: Peter Hedström, SWE, VW Polo
9: Christer Dalmans, SWE, VW Polo
11: Oliver Solberg, LAT, Citroen DS3
14: Frode Holte, NOR, Hyundai I20
17: Mats Öhman, SWE, Ford Fiesta ST
30: Ole Kristian Temte, NOR, Citroen C4
47: Ramona Karlsson, SWE, VW Scirocco
48: Lukas Walfridson, SWE, Renault Clio
53: Alexander Hvaal,  NOR, VW Polo
63: Joachim Hvaal, VW Polo
90: Thomas Bryntesson, JC Raceteknik, Ford Fiesta ST
91: Ola Fröshaug, JC Raceteknik, Ford Fiesta ST
102: Frode Aalberg
511: Öyvind Finstad
512: Knut Ove Börseth , Drive For Life, Ford Fiesta ST
515: Morten Stensrud, Stensrud , Peugeot 207

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer