Oliver Solberg var nöjd efter fullfartsträningen i Finland. Men efteråt uppstod diskussioner angående antalet reservdäck som han ska ha med i bilen. Foto: Johan Hedlund/SVT

Solberg sjätte snabbast på shakedown

Uppdaterad
Publicerad

Oliver Solberg, 19, inledde försiktigt när fullfartsträningen inför Arctic Rally Finland genomfördes.

Sedan ökade WRC-debutanten tempot – rejält. Till slut var han sjätte snabbast.

Samtidigt uppstod diskussioner gällande antalet reservdäck som ska med i bilen. En diskussion som Solberg fick vika ner sig i.

Värmlänningen hann med fem rundor på den 5,69 kilometer långa shakedownsträckan strax utanför Rovaniemi.

Hans bästa tid noterades på den sista genomkörningen då klockan stannade på 2.40,0 – trots att han då hade två istället för ett reservdäck i bagageluckan.

– Det var helt fantastiskt det gick extremt fort, säger Solberg.

Med det var Hyundaiföraren sjätte snabbast, 4,6 sekunder långsammare än Ott Tänak som tillhör Hyundais huvudstall och noterades för tiden 2.35,4.

Oliver Solberg är redo för sin debut i WRC-klassen. Foto: Oliver Solberg Media Office

Diskussion om reservdäck

Just reservdäcken blev ett diskussionsämne inför Solbergs sista vända på shakedown och inför fredagens två specialsträckor. Ordern från Hyundaichefen Andrea Adamo är att 19-åringen ska ha med sig två reservdäck i bilen, något Solberg vände sig emot då det bland annat betyder att bilen blir tyngre och svårare att styra i snabba svängar.

Men efter att Adamo kommit till teamtältet för en diskussion fick värmlänningen rätta sig in i ledet.

– Det är inte vad jag ville men det är bara att acceptera, säger Solberg.

Japan överraskade

Näst snabbast på shakedown var Thierry Neuville, också Hyundai, med tiden 2.36,1 och trea blev lite överraskande japanen Takamoto Katsuta, Toyota, med tiden 2.39,8.

Arctic Rally Finland fortsätter närmast med två sträckor under fredagen. Båda sänds live på SVT Play och den första även på SVT 1.

Hålltider:

13.45-15.00, SVT1/SVT Play: SS1, Sarriojärvi (31,05 km)

17.30-18.30, SVT Play: SS2 Sarriojärvi (31,05 km)

KLIPP: Se Oliver Solbergs fantastiska väg till WRC-debut

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.