500 åskådare är positivt menar elitserieklubbarna i speedway. Foto: TT

Speedwayklubbarna positiva efter FHM:s besked

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndighetens besked om att klubbarna kan släppa in 500 personer på matcherna tas emot positiv bland speedwayklubbarna.

– Det är jättepositivt såklart. Rent pengamässigt innebär 500 betalande att hemmamatcherna kommer finansiera sig själva, säger Mikael Holmstrand, vice ordförande i ligaorganisationen ESS, till SVT Sport.

Klubbarna i speedwayens elitserie är några av de som legat på hårdast för att få till en lättning i publikfrågan. Bland annat så drog sig regerande svenska mästarna Smederna ur elitserien på grund av att de kunde få ta in publik på sina hemmamatcher.

”Finansierar hemmamatcherna”

ESS vice ordförande Mikael Holmstrand säger till SVT att de nya lättningen med att kunna släppa in 500 åskådare betyder mycket för sporten.

– Det är ett fall framåt i den riktning som vi har kämpat för så länge, och det är hög tid tycker jag personligen, säger han.

– Får vi ta in 500 betalande så kommer hemmamatcherna att finansiera sig själva. Så viktigt är det för oss. Bortamatcherna blir fortfarande sponsorfinanserade, men det här innebär hälften och det är ändå stor skillnad, säger han vidare.

Det han funderar lite över är när det kan bli möjligt.

– Det är ju datumet man undrar över lite. Hur snabbt menar man att vi kan få ta in 500 åskådare? Klubbarna har ett protokoll för att ta emot fler åskådare och det är ganska enkel omställning för dem. Vi är redo att göra detta till nästa omgång på tisdag, och alla arenor har kapacitet för minst 500 sittande och mer, Mikael Holmstrand.

Hoppas på ännu mer

Han hoppas ändå på ytterligare lättnader framöver.

– Det är ju förhoppningen. Om den här lättnaden fungerar bra och det inte blir några missöden längs vägen så hoppas vi att man kan skruva upp detta ytterligare under säsongen, säger Mikael Holmstrand.

Holmstrand hänvisar till den polska ligan som släppt in tusentals åskådare den sista tiden.

– Det är den linjen som vi argumenterat för, eftersom vi har stora ytor och stora kapaciteter. Polen började med 25 procent av arenakapaciteten och det är ju det som vi också har hoppats på. Vi tror inte att ett tak i fasta tal är rimligt eftersom att arenorna ser olika ut, säger Mikael Holmstrand.

SE MER: FHM:s nya besked till idrotten: Kan släppa in 500 personer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.