Foto: Adielsson motorsport.

Sprintmästaren EM-debuterar med franskt toppteam

Uppdaterad
Publicerad

Rallyföraren Mattias Adielsson är klar för ERC, EM-serien i rally. 27-åringen från Göteborg kommer köra för det franska teamet SainteLoc, med rutin från både EM och VM.

– Detta är ett stort kliv framåt i min karriär, något jag drömt om sedan barnsben, att få köra i ett professionellt toppteam i en internationell serie, säger Mattias Adielsson till SVT Sport.

Mattias Adielsson har kört rally i 12 år med SM-meriter både som junior och senior på. Ifjol slutade han bland annat fyra i svenska rallyt i WRC2-klassen och vann dubbla sprintguld under SM-veckan. Han har kört internationellt tidigare men årets mästerskapssatsning rankar Adielsson som karriärens hittills största utmaning.

– Jag är stolt över vad jag åstadkommit hittills men detta är verkligen en möjlighet för mig. Jag kör för ett team som har både resurser och stor erfarenhet, vilket ger mig en väldig trygghet och uppbackning. Nu kan jag fokusera enbart på det jag älskar – att köra bil.

Vad har du för EM-mål?

– På sikt vill jag självklart vinna mästerskapet men att göra det redan första året är en extrem utmaning med allt nytt, både bil och sträckor. Topp tre är absolut realistiskt men drömmen att vinna, berättar Adielsson.

SVT Sports motorexpert Jonas Kruse gläds åt att se ytterligare en svensk chaufför i en storsatsning i ett starkt team.

– Det går bra nu för svensk rallysport…

WRC med Tidemand , WRC 2 med Kristoffersson och Bergqvist. Ungdomarna Rådström och Kristensson som båda är aspiranter på junior VM titeln och nu även Adielsson som får sitt livs chans på internationell nivå, säger SVT Sports expert Jonas Kruse.

Blågul bil

Mattias Adielsson och kartläsaren Andreas Johansson kommer att köra en Citroen C3 R5 under EM. Även om teamet är franskt så är duon anmälda som Sweden National Team, samlingsnamnet på Svensk Bilsports landslagsverksamhet. Detta då förbundet också är med i satsningen.

– Viktigt att Mattias nu verkligen tar denna chans som han jobbat stenhårt för i många år! Han börjar ju bli ”gammal” och denna typ av möjligheter växer inte på träd i rallyvärlden. Teamet har stor erfarenhet från EM och min gissning är att de har samarbete med Citroën Sport. Detta är viktigt för Adielsson som då får en bra bil och förhoppningsvis får köra mycket test, säger SVT Sports expert Jonas Kruse.

Och fortsätter.

– Mattias kommer vara under press att prestera, resultaten kommer styra om han får till en fortsättning och kan köra hela EM serien. Men han är redo för uppgiften, han har rutinen, är smart och kan köra för poängen när det är läge för det. Han måste också nu i sin EM-satsning kunna visa upp samma snabbhet som han gjorde under Svenska rallyt förra året, när läget kräver det, här ligger Adielssons stora utmaning!

Debut under SM-veckan

EM drar igång först i slutet av mars men Adielsson och Johansson gör debut med nya bilen redan den 1 februari under SM-veckan i Sundsvall.

– Det blir en rejäl utmaning speciellt eftersom bilen ej har någon erfarenhet på is och snö. Självklart vill jag som tävlingsmänniska vinna men jag står ödmjuk inför uppgiften och det är ett riktigt bra startfält.

SM-sprinten i rally är en av de sporter som ingår i SM-veckan i Sundsvall som sänds i Sveriges Television i månadsskiftet januari/februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.