Oliver Solberg leder inför fortsättningen i Portugal. Foto: Oliver Solberg Rally

Stark start av Solberg i Svenska rallyt

Uppdaterad
Publicerad

Halvvägs genom fredagsetappen på Svenska rallyt är Oliver Solberg i ledning i WRC2.

– Kul att vara i ledning, jag är glad men inte helt nöjd. Bilen understyr och det är svårt att köra först på vägen av WRC2-bilarna, säger Oliver Solberg till SVT Sport.

21-årige Solberg tog bland annat en sträckseger på ss3 och leder WRC-klassen 6,8 sekunder före finländaren Sami Pajari inför eftermiddagens fyra sträckor.

– En starkt start, han började lite försiktigt på dagens första sträcka, moget och klokt att ej göra en överilad start. Sedan har Oliver bara ökat farten och det ser väldigt bra ut, säger SVT:s expert Jonas Kruse.

Svenska rallyt

Finländaren  Teemu Suninen trea 8,2 sekunder bakom Solberg. 

– Det är verkligen inte lättkört just nu, extra utmanande för Solberg som kommer som första bil efter WRC-klassen. Hans bil passar ej i spåren, eftersom hans bil är smalare, vilket ytterligare understryker hans styrka. Dessutom är Solberg inte helt nöjd med bilen som understyr, så det finns ytterligare utvecklings potential. Det blir en spännanande och fortsatt utmanande eftermiddag när sträckorna körs en andra gång.

Eftermiddags sträckorna, fyra stycken, inleds vid 14:53. Dagens etapp totalt består av drygt 106 fullfartskilometer.

Tänak toppar WRC-klassen

Estländaren Ott Tänak är i ledning i WRC-klassen vid lunch och serviceuppehållet.

Tänak, världsmästare 2019, toppar två sekunder före Craig Breen och 4,1 sekund före tredjeplacerade Esapekka Lappi.

– Vi borde nog vara snabbare. Det borde vara mycket bättre, låt oss se vad eftermiddagen kommer ge. Just nu är det inte så lätt, det är säkert, säger Ott Tänak till WRC efter förmiddagens sista sträcka.

Fem förare ligger inom 7,1 sekund i toppen av WRC-klassen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska rallyt

Mer i ämnet