Svensken som värvade ikonen Rossi nära VM-titel

Uppdaterad
Publicerad

Han har skrivit kontrakt med den legendariska föraren Valentino Rossi.

–  Det kan vara hans sista år som aktiv, säger Johan Stigefelt, svensken som blivit en maktfaktor i roadracingens finrum, MotoGP, till SVT Sport.

Den tidigare VM-föraren, som tog sig hela vägen till sportens tungviktsklass, är numera operativ chef för succéstallet Petronas Yamaha SRT. Sedan 2005 har Johan Stigefelt jobbat målmedvetet med att bygga team, och nu skördar han frukten av många års slit.

Nyligen skrev smålänningen kontrakt med legendaren och niofaldige världsmästaren Valentino Rossi, inför 2021.

– Det kan vara hans sista år som aktiv, men vi vill inte vara någon avslutningstour för honom. Det ska vara resultat först, sen marknadsvärde. Vi gör vårt yttersta och han gör sitt yttersta, säger Johan Stigefelt till SVT Sport.

Omsätter runt 250 miljoner

Teamet omsätter runt 250 miljoner kronor om året och har 64 anställda. Johan har en nyckelroll med det yttersta ansvaret för det rent sportsliga. Hans försteförare, fransmannen Fabio Quartararo leder VM-serien.

– Det är helt otroligt vilken resa jag har fått vara med om. Att leda teammästerskapet och tagit fyra segrar samt skapat ett otroligt stort team i alla klasser...ja, man får nypa sig i armen, fortsätter Johan.

”Hade varit jättekul att signa en svensk”

Drömmer du om möjligheten att skriva kontrakt med en svensk förare i framtiden?

– Det hade varit jättekul att få signa en svensk. Men just nu ser det inte så lätt ut. Det är så mycket som spelar in. Talang givetvis, som jag är säker på att vi har, pengar som är svårt och uppoffringar som måste göras. Det handlar helt enkelt om att flytta utomlands och köra i Italien eller Spanien, i serierna där.

Svensken har blivit en maktfaktor i sporten, men tänker stanna i sin nuvarande position.

– Jag är lojal med det här teamet. Jag har byggt det från grunden och det vi varit med om är fantastiskt. Det ska mycket till om jag ska byta till nåt annat, avslutar Johan Stigefelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.