Teemu Suninen kraschade otäckt under den första sträckan av Monte Carlo-rallyt. Foto: SVT.

Suninen i otäck krasch i Monte Carlo-rallyt

Uppdaterad
Publicerad

Teemu Suninen kraschade otäckt under den första sträckan av Monte Carlo-rallyt.

Finländaren kraschade ner för en brant efter att ha tappat kontroll över bilen.

Både Suninen och hans kartläsare kunde sedan ta sig ur bilen på egen hand, till synes i gott skick. Ott Tänak leder rallyt efter första dagen.

Kraschen skedde i en av de sista svängarna innan mål. Suninen, som kör för M-sport Ford, körde in med bakdelen av bilen i en grässlänt vid sidan av vägen. Vilket gjorde att bilen snurrade runt och sedan åkte ner för en brant.

– Jag hade en bra känsla fram till dit men tappade linjen och slog i slänten och åkte av och skadade skyddsburen i bilen, säger Teemu Suninen och tillägger att han inte tror på en omstart i morgon.

”En besvikelse”

Det var länge osäkert om M-sport Ford skulle komma till start. Teamet har arbetat hårt för att få till ekonomin för en VM-säsong och sedan förra veckan hotades det brittiska teamets premiär av reserestriktioner mellan Storbritannien och Frankrike till följd av pandemin.

Teamchefen Richard Millener var ordentligt besviken efter den misslyckade starten.

– Vi har arbetet så hårt de senaste fyra veckorna för att komma hit och även testat i fyra dagar och sen är detta belöningen, säger Millener till WRC och fortsätter:

– Det är verkligen en besvikelse. Det är bra att sätta en sådan tid men vårt mål var att ta två bilar i mål och vi lyckas inte ens med det på en sträcka.

SVT:s expert Jonas Kruse har förståelse för Milleners besvikelse.

– Jag har aldrig sett Richard Millener så besviken och faktiskt rent ut sagt arg förut och jag förstår honom. Det här är ett hårt slag för teamet naturligtvis och även för Suninen såklart och det kan få följder för hans fortsättning eftersom han inte har en full säsong, säger Jonas Kruse.

Tänak i ledning

Den första sträckan på 20,59 kilometer vanns av Estländaren Ott Tänak. Tvåa blev finländaren Kalle Rovanperä och britten Elfyn Evans hade tredje tid. Tänak utökade sedan sin ledning i rallyt med ytterligare en sträckseger, på sträcka två var världsmästaren från 2019 tre tiondelar snabbare än Rovanperä, Evans på nytt trea på sträckan.

Inför fredagens etapp leder Tänak rallyt, 3,3 sekunder före Rovanperä. Elfyn Evans är 8,5 sekunder bakom Tänak.

Motorproblem för Solberg

Oliver Solberg i WRC2, som är enda svensk, hade problem på första sträckan när han tappade effekten i motorn men kom tillbaka starkt på andra sträckan och slog till med tredje tid bland R5-bilarna.

Solberg ligger fyra i sin klass, bara fem sekunder från pallen.

– Det var en fantastisk dag, det var svårt. VI ligger fyra totalt inte så dåligt men vi hade trubbel med motorn på första och sen var det en OK andra sträcka. Så vi har kul och bara kör, säger Oliver Solberg efter två körda sträckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.