Pontus Tidemand dominerade under dagen i Portugal. Foto: TT.

Superdag av Tidemand – vann alla sex sträckorna

Uppdaterad
Publicerad

Thierry Neuville leder VM-rallyt i Portugal med 40 sekunder inför söndagens fem avslutande sträckor. I WRC2 gjorde Pontus Tidemand en mäktig upphämtning och körde upp sig från femte plats till ledning.

– Det svänger snabbt i rally, konstaterar Tidemand.

Belgaren Neuville inledde dagen med en ledning på 17,7 sekunder ett försprång som successivt växte under dagens sex sträckor. Neuville körde mycket bra och bevakade sin ledning på ett ypperligt sätt.

– Jag visste att jag kunde göra skillnad här igen. Jag hade ett perfekt rent race och det var en vacker sträcka, säger Neuville till WRC efter den 15:e sträckan, dagens sista, som han vann.

Inför morgondagens avslutning har han ett försprång på 39,8 sekunder till Elfyn Evans på andra plats. Dani Sordo är trea. 

Gårdagens fem krascher kostade

Igår tvingades fem WRC-bilar bryta på grund av avåkningar och motorproblem på de tuffa grusvägarna, några kunde dock starta om under lördagen men med tidstillägg. Det var fortsatta tuffa förhållanden idag och en våldsam krasch för Kris Meeke. Bilen blev riktigt illa däran men lyckligtvis klarade sig både Meeke och hans kartläsare oskadda från kraschen. 

Tweet

Mäktigt upphämtning av Tidemand

I WRC2, klassen under VM-klassen, har Pontus Tidemand idag avancerat från femte till första plats. Det var en stark upphämtning av titelförsvararen som vunnit det portugisiska VM-rallyt de senaste två åren.

– Känslan har varit kanon hela dagen. Det kändes i och för sig riktigt bra igår också men de där punkteringarna ställde till det för oss. Bilen funkar perfekt och det har varit kul att få ligga på lite och kämpa oss tillbaka sekund för sekund. Idag har vi dessutom klarat oss utan incidenter så det har bara varit att köra på, säger Pontus Tidemand i ett pressmeddelande.

Tidemand och kartläsaren Jonas Andersson tog samtliga sex sträcksegrar i WRC2-klassen idag och leder med 1.19.

– Det är lite galet att tänka att vi låg nästan två minuter efter igår medan vi idag leder med närmare en och en halv. Det svänger snabbt i rally, konstaterar en leende Pontus, som nu förbereder sig för att ge allt för att hålla sin position ända i mål.

Även svensk ledning i juniorklassen

Dennis Rådström leder fortsatt JWRC-klassen, junior VM. Rådström har en stor ledning på drygt fyra minuter inför sista dagen. Emil Bergkvist var länge med och konkurrerade om förstaplatsen men kraschade under förmiddagen och bröt rallyt.

Både Bergkvist och hans kartläsare Joakim Sjöberg är okej efter kraschen. 

Fem sträckor återstår i morgon.

Ett sammandrag med höjdpunkter från portugisiska VM-rallyt visas i morgon 17.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.