Svängigt kraftprov i rally-VM

Publicerad

Dags för Rally-VM:s fjärde stopp, Tour de Corse, deltävlingen på franska Medelhavsön Korsika som ofta kallas för 10.000 kurvors rally. – Om du har en raksträcka längre än 100 meter, då är du på fel ö, säger tvåfaldige vinnaren Jari-Matti Latvala.

VM-deltävlingen på Korsika är årets första asfaltsrally. Shakedown, det sista fullfartstestet, körs under torsdagen då även den ceremoniella invigningen hålls. På fredag inleds rallyt, tolv specialsträckor väntar över totalt 338,48 km varav mer än två tredjedelar av sträckorna är nya.

– Jag gillar alltid nya sträckor. Det är det rally handlar om. Numer finns så mycket video tillgängligt att det ibland blir mer banracelikt, så när du går tillbaka och kör lite nya vägar är det mindre förberedelse du kan göra, säger regerande världsmästaren Sébastien Ogier i WRC-magasinet inför rallyt.

Ogier, som vann på Korsika 2016, utvecklar sitt resonemang ytterligare.

– Du är ju inte tillåten på sträckorna innan, vilket innebär att du börjar utan noter… Två gånger på reccie och sen redo för tävling, så jag tycker det är väldigt intressant, säger Ogier till WRC.

Att de nya sträckorna blir en rejäl utmaning och att de kräver mer av teamen bekräftas av flera av förhandsfavoriterna.

Hör stjärntrion om utmaningen med nya sträckor

Sébastien Ogier toppar förarmästerskapet men har bara fyra poängs försprång till fjolårssegraren på Korsika, belgaren Thierry Neuville. På startlinjen för andra rallyt i rad står även Sébastien Loeb, hans andra av totalt tre planerade inhopp i rally-VM denna säsong.

– För mig kommer rallyt (sträckningen) vara helt ny. Jag har tur att det är en del nytt för de andra också, 60 procent, så det är inte så illa även om jag måste utforska hela. Det är lite konstigt att ha kört Korsika så många gånger men inte ha några noter, berättar Loeb som vunnit på Medelhavsön fyra gånger men då med andra sträckor.

Mexiko i backspegeln: Loeb självkritisk

Niofaldige världsmästaren Sébastien Loeb gjorde comeback i rally-VM i Mexiko och visade direkt klass

Fransmannen hittade snabbt rytmen i den nya WRC-bilen och tog tidigt en sträckseger. Halvvägs i Mexiko var Loeb i ledning och såg ut att gå mot en succécomeback men en punktering på SS14 grusade hans segerchanser. Loeb och hans kartläsare Daniel Elena valde att direkt byta däck på sträckan, ett beslut han med distans ångrar rejält.

– Direkt 15 sekunder efter punkteringen stannade vi och bytte däck. Efteråt tänkte vi, varför? Däcket hade lätt klarat sig till slutet av sträckan, berättar Loeb.

Loeb om punkteringen i Mexiko: ”Det var idiotiskt”

Så sänder SVT från Rally-VM, Korsika

Visa

Söndag 8 april

12.00 SVT1, SVT Play och svtsport.se

Direktsändning från VM-rallyt på Korsika, årets fjärde VM-deltävling.
SS12, Power Stage, Penitencier de Coti-Chiavari 16.25 km.

17.00 SVT1, SVT Play och svtsport.se

Sammandrag från det franska VM-rallyt som körts på Korsika.
Kommentatorer: Maria Wallberg och Jonas Kruse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer