Tänak historisk – bröt den franska sviten

Uppdaterad
Publicerad

Det blev två vinnare efter den sista delsträckan i spanska VM-rallyt. Belgaren Thierry Neuville vann VM-rallyt, men estländaren Ott Tänak vann hela VM-serien efter en elegant avslutning.

– Jag har haft en otrolig press på mig den här helgen, och det känns så bra att jag klarat det, sa en rörd, men lugn Ott Tänak efter målgång.

Thierry Neuville. Hyundai,  var snabbast och vann deltävlingen, men Ott Tännak, Toyota,  säkrade VM-titeln genom att behålla lugnet när Sébastien Ogier, Citroen,  fick problem.

Neuville behövde ta 12 poäng mer än Ott Tänak för att VM-serien skulle leva, det klarade han inte av. Men han vann deltävlingen i Spanien och var överlycklig efter sista delsträckan.

– Det gick fint den här helgen och vi gjorde vad vi kunde. Men nu får vi se vad Ott kan klara, sa Neuville inför Ott Tänaks start på sista delsträckan.

Det spanska VM-rallyt avgjordes i fint väder på torra grus- och asfaltsvägar i Katalonien och det gick fort. Ott Tänak gjorde vad han behövde på sista sträckan, men en extrasladd under sista minuten gjorde att det blev extra dramatiskt. Tänak vann dock den sista delsträckan med 3,6 sekunder före britten Elfyn Evans och blev tvåa i Spanien – men det viktigaste: ohotad VM-segrare totalt.

”Målet i mitt liv”

– Det här är målet i mitt liv. Jag har känt pressen, och det blev inte lättare av att det var så många estländare här på plats, sa Tänak som nu bröt en lång franska dominans med VM-segrare.

En VM-deltävling återstår, i Australien och då handlar dramatiken om vem som ska bli VM-tvåa. Neuville eller tidigare mästaren Ogier, tio poäng skiljer dem åt:

– Det var inte den tävling vi hade hoppats på. Spelet var liksom över för vår del tidigt. Men vi har gjort det bästa vi kunnat, sa regerande mästaren Sébastien Ogier efter ha gått i mål på sista delsträckan i Spanien.

Han var detroniserad. Sébastien Ogiers hopp om en sjunde VM-titel i följd förvann på andra delsträckan i Kataloniens VM-rally då den franske föraren fick problem med sin Citroën.

Sista VM-deltävlingen avgörs i Australöien 14-17 november och då avgörs också märkes-VM. Hyundai leder inför avgörandet med 18 poäng före Toyota.

Det var första gången en estländare vann VM-titeln i rally.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.