Pontus Tidemand, här under Svenska rallyt, imponerar i Argentina. Foto: Bildbyrån

Tidemand leder i Argentina

Uppdaterad
Publicerad

Pontus Tidemand leder WRC2-klassen i Argentinska VM-rallyt efter åtta körda sträckor och i WRC stod estländaren Ott Tänak för dagens prestation under den första etappen.

Pontus Tidemand startade fredagen på en andra plats efter den inledande superspecialen men övertog ledning redan på den första sträckan av totalt sju igår.

– Det var lite svårt med sikten i början, berättar Pontus. En massa damm låg kvar i luften så vi gick inte ut alltför hårt men var tillräckligt snabba för att ta täten, precis som vi siktade på, säger Tidemand i ett pressmeddelande.

Tidemand och kartläsare Jonas Andersson behöll sedan sin ledning hela dagen. Den värmländska duon tog tre sträcksegrar i en jämn kamp med tvåan i totalen, Kalle Rovanperä. Finske teamkamraten Rovanperä var snabbast på fyra av sträckorna och jagar Tidemand, 20,2 sekunder bakom.

–  Allt går som det ska och jag är nöjd med dagen. Rally Argentina är en tävling där man måste vara med från första metern om man ska ha en chans att ta hem det.

Samtidigt är det inte bara att gasa och hoppas på det bästa, man måste ha skallen med i spelet och aktivt se till att inte ta de där onödiga riskerna. Men jag gillar det, det är en del av sporten och särskilt det här rallyt. Jag hoppas vi kan fortsätta på samma spår imorgon, säger Pontus i ett pressmeddelande.

WRC 2 topp tre efter dag två / SS8 av 18:

1. Pontus Tidemand (SWE) 1:36:25.1

2. Kalle Rovanperä (FIN) +20.2

3. Gus Greensmith (GBR) +1:27.0

Tänak imponerar

I WRC-klassen imponerade estländaren Ott Tänak stort under fredagen.

Tänak leder med 22,7 sekunder efter sin bästa etapp hittills i karriären.

insta

Tänak tappade omkring 20 sekunder på första sträckan efter en rejäl sladd som orsakade en avåkning.

Direkt efter misstaget studsade han tillbaka med kraft och var snabbast på SS3 trots problem med styrningen. Tänak summerade fredagen med ett imponerande facit – snabbast på fem av dagens sju sträckor. Sträcksegern på SS4 var hans 100:e sträckseger i WRC.

–  Jag är definitivt nöjd med dagen. Vi har verkligen kört hårt och jag hade inte kunnat göra det om det inte varit för den perfekta känslan jag har i bilen. Den har gått suveränt och det ger mig självförtroende, säger Tänak i ett pressutskick.

Trio inom sju sekunder

Närmast bakom Tänak jagar Kris Meeke, men det är tätt i kampen om andra och tredje platsen med tre förare inom knappt sju sekunder. Tätt bakom den trion skuggar regerande världsmästaren Sébastien Ogier.

Lördagens etapp innehåller sex sträckor som sammanslaget mäter  146,88 kilometer tillsammans.

–  Jag känner mig trygg i vår position. I morgon är sträckorna ännu snabbare och vi vet att det passar vår bil. Jag lyckades sätta några riktigt snabba tider här förra året, så jag ser fram emot det, säger ledande Ott Tänak.

Ett sammandrag från årets femte VM-deltävling i rally sänds klockan 23.10 i SVT1, SVT Play och svtsport.se.

Ställning Rally-VM Argentina efter andra dagen

Efter andra dagen (8 av 18 ss)

1) Ott Tänak, Estland, Toyota, 1.30.38,6,

2) Kris Meeke, Storbritannien, Citroen, +22,7

3) Thierry Neuville, Belgien, Hyundai, +28,6

4) Daniel Sordo, Spanien, Hyundai, +29,5

5) Sébastien Ogier, Frankrike, Ford, +36,4

6) Craig Breen, Irland, Citroen +41,2

 7) Andreas Mikkelsen, Norge, Hyundai, +58,5

 8) Esapekka Lappi, Finland, +1.07,9

 9) Elfyn Evans, Storbritannien, +1.10,3

 10) Teemu Suninen, Finland, Ford, +1.33,7.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.