Pontus Tidemand Foto: TT Nyhetsbyrån

Tidemand redo för finska rallyt

Uppdaterad
Publicerad

I dag startar finska rallyt med målgång på söndag. För svensk del har framgångarna lyst med sin frånvaro i WRC. Det är nästan 30 år sedan en svensk stod överst på prispallen där. Men i WRC2 har Pontus Tidemand segerchans.

Sedan 1951 har det finska rallyt arrangerats. Numera ingår det i rally-VM och lockar varje år mängder av publik och förare. Finländarna har skördat stora framgångar och förra året segrade Jari-Matti Latvala med kartläsaren Miikka Anttila i WRC-klassen, och det har sammanlagt blivit tio segrar sedan 2000 för Finland.

I den andra klassen, WRC2, ligger Pontus Tidemand sexa i sammandraget och har chans på en ny topplacering i de finska skogarna.

– I Finland finns det inga gränser för hur fort man kan åka. Det handlar om att våga, säger värmlänningen till vf.se

Tidemand kom tvåa i senaste tävlingen i Polen för drygt en månad sedan bakom stallkompisen Esapekka Lappi och han ser fram emot en ny möjlighet till framgång.

– Esapekka blir favorit, men det finns fler som är snabba. Jag tror mycket på Craig Been som åkte fort i Finland förra året i WRC 2-klassen.

Tredje gången

Värmlänningen har deltagit i rallyt två gånger, 2012 och 2013 men missade i fjol.

– Då ändrade de rallyt till 60 om inte 70 procent. Så det är många nya sträckor för mig. Jag känner mig ändå ganska säker och det är lika för alla, säger han.

Rallyt i Finland är enligt många väldigt krävande, med höga hastigheter, svåra passager och gömda krön som ställer höga krav på förarna.

– Marginalerna är små här och det är många som kommer att åka snabbt, kanske allra mest finländarna som vill glänsa inför hemmapubliken, säger Tidemand till motorsport.com.

Mästaren vill försvara

I fjol segerade Jari-Matti Latvala i WRC-klassen och siktar nu på att ta sin tredje seger i Jyväskylä.

– Förra året var det bästa racet jag någonsin kört och nu känner jag mig väldigt motiverad till att få ett bra resultat igen, säger Latvala till wrc.com.

Men det har inte varit en dans på rosor detta år för Latvala, det har funnits både upp- och nergångar för finländaren.

– Jag hade stora förväntningar på den här säsongen, men det har varit svårt. Så ett bra resultat i Finland vore bra för självförtroendet. Jag är väl förberedd, både med bilen och mentalt och nu är allt i sin ordning. Jag vill få mitt år på rätt bana igen och det vore perfekt att få det här.

Trots ett något tungt år tillhör Latvala en av favoriterna i WRC-klassen tillsammans med VM-ledande Sebastien Ogier, Mads Östberg som har en svensk kartläsare i Jonas Andersson, Andreas Mikkelsen och Thierry Neuville.

Svenska segrare i WRC

1989: Mikael Ericsson och Claes Billstam

1983: Hannu Mikkola och Arne Hertz

1982: Hannu Mikkola och Arne Hertz

1971: Stig Blomqvist och Arne Hertz

1970: Hannu Mikkola och Gunnar Palm

1959: Gunnar Callbo och Väinö Nurmimaa

1957: Erik Carlsson och Mario Pavoni

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.