Toppåkarna försvarar banan efter svenskens olycka

Uppdaterad
Publicerad

Felix Rosenqvist klarade sig med nöd och näppe undan allvarliga skador under söndagens Indycar-tävling på Pocono Raceway i Pennsylvania. Banan har kritiserats tidigare för sin säkerhet och frågan är om Indycar återvänder nästa år. Men söndagens bästa förare försvarar banan.

– Helt ärligt så tycker jag synd om Pocono. De som jobbar här gör det väldigt hårt. Jag kände att publiken vid starten var fantastisk, säger Scott Dixon, tvåa under söndagen och vinnare på banan 2013 enligt motorsport.com.

Dödsfall på banan för fyra år sedan

I år klarade sig samtliga inblandade utan allvarliga skador. Men i fjol skadades Robert Wickens så illa att han i dag sitter i rullstol. 2015 avled britten Justin Wilson efter att ha träffats i huvudet av en bit som lossnat från en bil.

– Men på grund av vädret har några misstag gjorts på banan. Det kan i ärlighetens namn hända var som helst. Om man tittar på Justin eller Robbie så kan de olyckorna hända var som helst, säger Dixon.

Will Power som har vunnit tre av de fyra senaste loppen på Pocono håller med.

– Det är en bra bana att racea på, jag hoppas verkligen att vi kommer tillbaka. Det är svårt att hitta en bra oval som passar våra bilar i dagsläget, säger han.

– Det har skett några olyckliga incidenter här men precis som Scott säger så kan de hända var som helst. Banan har fått ett dåligt rykte.

Skadade föraren: ”Det är ett giftigt förhållande”

En som inte håller med är Robert Wickens, som i fjol slungades upp i staketet men till skillnad från Rosenqvist blev hängandes. Han återhämtar sig fortfarande från ryggskadan och sitter i dag i rullstol.

– Hur många gånger måste vi gå igenom samma situation innan vi kan acceptera att Indycar inte borde köras i Pocono. Det är ett giftigt förhållande och kanske är det dags att tänka på skillsmässa, skrev han efter kraschen på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.