Tyst framtid för rallycrossen: ”Blandade känslor”

Uppdaterad
Publicerad

2022 blir elbilarna huvudklass i rallycross-VM. Tysta och snabba. Frågan är om publiken kommer att köpa det nya konceptet?

Framtiden visade upp sig samband med VM-premiären i Höljes. Projekt E, som det kallas, är en försmak av det som ska bli de officiella VM-bilarna

– Det är mindre ljud. Men man vänjer sig ganska fort faktiskt, säger Kenneth Hansen, 14-faldig Europamästare och teamchef, till SVT Sport

– Rallycross har ju länge levt av en fantastisk ljudupplevelse. Med tanke på hur starten låter och hur bilarna låter längs banan och framför allt hur snabbt de går, säger Mattias Ekström.

Ekström, världsmästare 2016, säger att det är blandade känslor kring framtiden och tillägger:

– Nu går sista tåget. Ska motorsporten vara konkurrenskraftig mot andra sporter måste vi visa upp ett bra ”business case” för de partners som vill ha med oss. Annars tror jag tyvärr att motorsporten har en tuff framtid.

”Känsligt läge”

SVT-experten Jonas Kruse är kluven i frågan:

– Rallycrossen är i mycket känsligt läge, säger han och menar att en mix av elbilar och befintliga bränslebilar är en nödvändighet för sportens överlevnad.

För tillfället finns två bilmärken som hoppat på ”eltåget”. Kan rallycrossen verkligen växa sig stark på nytt?

Se hela reportaget i Sportspegeln i kväll klockan 19.00 på SVT1 eller i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.