Max Verstappen. Foto: TT

Verstappen vann – Hamilton utanför pallen

Uppdaterad
Publicerad

Max Verstappen stod för en mäktig upphämtning och vann söndagens formel 1-lopp i Österrike efter att ha kört om Charles Leclerc i slutskedet.

Lewis Hamilton, som har dominerat under säsongen, hamnade utanför pallen på femte plats.

Max Verstappen, Red Bull Racing, fick en dålig start och tappade direkt från andra till sjunde plats. Men nederländaren skulle så småningom påbörja klättringen upp i fältet och på de sista varven utmanade han Ferraris Charles Leclerc om förstaplatsen.

Och med tre varv kvar gick det. Verstappen hade flera gånger aggressivt försökt ta sig förbi Ferrari-föraren och med tre varv kvar tog han sig förbi Leclerc, som fick väja undan för den framstormande nederländaren.

– Efter den där starten trodde jag att loppet var över för mig, säger Verstappen i Viasats sändning och fortsätter:

– Efter depåstoppet flög vi fram. Vi hade bra fart på raksträckorna.

Efter loppet meddelades det dock att domarna skulle titta på omkörningen för att se om Verstappen hade brutit mot regelverket. Därmed riskerar han att fråntas segern i efterhand.

– Om de sakerna inte är tillåtna, vad är då meningen med att köra formel 1?, säger Verstappen om incidenten.

Charles Leclerc slutade tvåa och Mercedes Valtteri Bottas rundade av prispallen.

Lewis Hamilton hamnade utanför pallen för första gången den här säsongen. Britten som toppar mästerskapet och har sex segrar på nio lopp, slutade femma efter att ha blivit omkörd av Sebastian Vettel i loppets slutskede.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.