VM-trean missar Svenska Rallyt

Uppdaterad
Publicerad

Andreas Mikkelsen, fjolårets VM-trea, missar Svenska Rallyt. Den norske stjärnföraren som tidigare körde för mästarteamet Volkswagen står utan WRC-kontrakt och kommer köra WRC2 i premiären i Monte Carlo nästa vecka – men norrmannen startar alltså inte i Sverige. ” Det är ju som mitt hemmarally så det är ju självklart väldigt synd”, säger Mikkelsen till SVT Sport.

– Svenska Rallyt är ju en tävling där vi fajtats om segern de sista åren. Så det är klart att man hade hoppats få köra i Sverige men nu är det inte möjligt, fortsätter 27-åringen.

Mikkelsen hade hoppats att komma till start i Sverige i en Volkswagen Polo, och tillsammans med sitt team jobbar han nu för att möjliggöra flertalet VM-starter under året.

Svenska rallyt

”Tiden räckte inte till”

– Vi hoppas på att få köra i Polon men homologeringen (FIA, internationella bilsportförbundets, officiella godkännande av bilen) är inte klart så tiden räckte inte till.

– Vi jobbar med att köra Volkswagen Polo i ett antal VM-tävlingar i år men lyckades inte få klart med alla detaljer till FIA, Internationella Bilsportförbundet, i tid till Svenska, säger Erik Veiby, Mikkelsens manager till SVT Sport.

Mikkelsen har varit VM-trea de tre senaste säsongerna och avslutade fjolåret med seger i Australien. Under 2016 var han på pallen totalt sex gånger varav två som segrare.

– Rent körmässigt så kan jag inte göra så mycket mer. Vi vann ju sista VM-deltävlingen. Så prestationsmässigt så är jag bra nog att vara en av förarna i VM-teamen men nu är situationen som den är och vi jobbar stenhårt på att komma tillbaka 2018, säger Mikkelsen.

WRC2 i premiären

Mikkelsen hoppas på en WRC-start så snart som möjligt, tills dess ligger fokus på att köra mycket bil för att konservera fart och känsla bakom ratten. Norrmannen finns med under VM-premiären i Monte Carlo nästa helg men då i WRC2 klassen

–  Monte Carlo är ju en tävling i en bil jag inte har så mycket erfarenhet med men jag hoppas att få köra så mycket test det går. Vi har två testdagar nu nästa helg före start och så får vi bara pröva att göra allt vi kan för att vinna Monte Carlo i den klassen, säger Mikkelsen till SVT Sport.

Kruse: ”Hade varit aspirant på segern”

SVT Sports expertkommentator Jonas Kruse är besviken och förvånad över dagens besked.

– Det här är ett stort avbräck, Andeas i en konkurrens kraftig bil hade definitivt varit en aspirant på segern i Svenska Rallyt.

– Det är en otroligt tråkig sits som Andreas har hamnat i efter att hans förra team sent drog sig ur VM. Vilket gjorde honom kontraktslös. I år kunde verkligen blivit hans år att på allvar utmana om VM-titeln.

Svenska Rallyt avgörs i Värmlandsskogarna 9-12 februari och sänds i SVT. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska rallyt

Mer i ämnet